*Nettavisen* Nyheter.

Laila får allikevel bli i Norge

Foto: Caroline Bartos Huseby (Bygdeposten)

Statsministeren vil endre reglene.

17.07.10 20:42

Ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor, bekrefter Jens Stoltenberg at reglene vil endres slik at saken rundt Laila Navrud får en lykkelig endring.

- Utlendingsforskriften vil bli endret, slik at utlendinger som har barn i Norge og fyller vilkårene for familiegjenforening som hovedregel ikke skal utvises på grunn av ulovlig arbeid i mindre enn to år, sa Stoltenberg under sin tale til AUF på Utøya lørdag.

- Inntil forskriftsendringen er trådt i kraft vil departementet så raskt som mulig instruere UDI og UNE om at alle saker som kan omfattes av endringene skal stilles i bero og gis utsatt iverksettelse, sier justisminister Knut Storberget i pressemeldingen - uten at Navrud-saken nevnes konkret.

I en Twitter-melding bekrefter derimot Stoltenberg at dette får direkte konsekvenser for Navrud-saken.

«Regjeringen vil endre reglene for utvisning, Navrudsaken i bero», skriver Statsministeren.

Har fått massiv støtte
Saken rundt Laila Navrud har fått enormt med oppmerksomheten, og da Nettavisen omtalte saken var reaksjonene fra leserne nærmest udelt negative over avgjørelsen fra UNE.

Les også: - Strider mot folks oppfatning av rett og galt

Den noe spesielle situasjonen oppstod for Laila etter at hun giftet seg i Norge, etter at hun kom til Norge som au-pair i 2007. Da de giftet seg fikk arbeidstillatelsen hennes en endring, en tillatelse som i utgangspunktet gjorde det klart at hun bare hadde tillatelse til å være au-pair.

Etter å ha forhørt seg med skattemyndighetene trodde de at dette betydde at hun hadde en generell arbeidstillatelse, og hun fikk seg jobb på en café.

Dette viste seg derimot å være en feiltolking, og UNE bestemte at Laila og sønnen skulle kastes ut av Norge i minst to år.

Politisk støtte
- Saken opprører meg. Jeg tror denne saken strider mot folks rettsoppfatning. Mens kriminelle får bli, så kastes en kvinne som har et barn her, er gift, har arbeid, og snakker norsk, ut av landet. Her må det være mulig å bruke sunn fornuft, sa Jørund Rytman fra FrP til Drammens Tidende.

Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet mentee UNE måtte få nye retningslinjer.

- Denne saken strider mot vanlige folks oppfatning av rett og galt. Jeg mener UNE bør få nye retningslinjer. Jeg er litt skeptisk til for mye skjønn. Det vil sette de ansatte i UNE under et umenneskelig press. I et demokratisk land kan selvsagt regjering og storting til en hver tid korrigere kursen til UNE.

- Helt utrolig
Og nå har altså Statsministeren fulgt dette rådet, og går inn for endring av reglene.

- Nå er jeg endelig fri! Jeg har vært fengslet i to år, men nå er jeg fri. Vi kan reise hvor vi vil, besøke hvem vi vil, og gjøre det vi ønsker, sier Laila til tv2nyhetene.no. tv2nyhetene.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.