*Nettavisen* Nyheter.

Laks blir makrell i tomat

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

Grunneierne i Mandalselva er lei av at vinterlaksen blir knust til makrell i tomat i elvas kraftverk.

26.04.05 12:09

Overstøingene på vei ned elva til sjøen kommer sjelden så langt. De blir i stedet sugd inn i turbinen i Laudal kraftverk – og ender opp totalt most.

Nå vil grunneierne få til en bedre avtale med Agder Energi for å redde mer laks. De mener mye laks går tapt fordi kraftverket kjører for fullt hele våren.

Kamp
- Dette er en kamp vi har kjempet i mange år. 1. april i år skulle energiselskapet lagt fram forslag til bedring av rutinene for laksen. Nå er saken utsatt ett år, sier grunneier Bjørgulv Foss til Fædrelandsvennen.

I mellomtiden ender masse laks som makrell i tomat, i stedet for å komme seg ut i sjøen, for påny å vende tilbake til barndomselva for å sikre framtidige generasjoner laks.

- I fjor reddet en gjeng elve-entusiaster 60 laks som sto ved innløpet til kraftstasjonen. Disse ble fanget med håv, og transportert med bil og henger til kraftverkets utløp på Laudal.

- For et par dager siden var vi oppom for å sjekke. Der fant vi sju-åtte flotte laks som alle var døde og skamferte. Skikkelig trist, sier Foss.

Ikke så lett
Saksbehandler for Agder Energi i saken, Martin Lysne, sier at det kan by på problemer å endre stengselet foran inntaket.

- Stengselet ved inntaket til kraftverket er designet med tanke på drift og hindre større gjenstander fra å komme inn i turbinene. Bruk av en mer finmasket rist må eventuelt vurderes opp mot driften av kraftproduksjonen, fordi det er stor sannsynlighet for at den fort vil bli tettet igjen av småkvist og annet som følger med vannet, sier han til Fædrelandsvennen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.