*Nettavisen* Nyheter.

Laks og lys i vintermørket

Ikke glem at det du spiser har innvirkning på humøret ditt.

Ikke glem at det du spiser har innvirkning på humøret ditt. Nå når mørketiden er over oss og spesielt om du er plaget av vinterdepresjon og nedstemthet, bør du passe på å få i deg de livsviktige omega-3 fettsyrene fra fet fisk, valnøtter og linfrø. I tillegg er en daglig tur i dagslyset en god investering gjennom den mørke årstiden.

Du har sikkert fått med seg at de såkalte omega-3 fettsyrer forebygger hjertesykdom. Slike fettsyrer finnes både i valnøtter og linfrø, men mest i fet fisk som laks, ørret, makrell, sild og tunfisk. Omega-3 fettsyrer fra fet fisk utnyttes bedre av oss mennesker og er derfor mer virksomme enn omega-3 fra plantekilder. Med mindre du spiser ca. 200g fet fisk hver dag, bør du ta tilskudd i form av fiskeolje eller tran. I flere vitenskapelige studier bekreftes det at omega 3 fettsyrer også kan hjelpe mot depresjon. Testpersoner har blitt gitt mellom 1 og 2 gram av spesifikke omega-3 fettsyrer daglig, og fått bedring av symptomer. Dette tilsvarer

- 100 gram laks

- 500 gram torsk

- 50 gram sild

- 30 gram (en neve) valnøtter

- 2 spiseskjeer kaldpresset rapsolje

- 10 gram linfrø

- 1 ss tran

Varier omega-3 kildene i kosten din

I fet fisk som laks og ørret har det i løpet av de siste årene blitt påvist større og større mengder miljøgifter. Det er fordi disse stoffene lagres i fiskefettet. Store fisk som laks og ørret lever av fisk. Dermed oppkonsentreres innholdet av miljøgifter seg i disse fisketypene sammenlinket med mindre fiskeslag som er lenger ned i næringskjeden, f.eks sild. Vi anbefaler derfor at du er bevisst på å variere de ulike kildene til omega-3 i kosten din slik at du ikke utsetter deg for store mengder miljøgifter.

Du bør ikke eksperimentere med behandling av depresjon på egen hånd, men ta det opp med legen din. Et kosthold rikt på omega-3 eller tilsvarende tilskudd av omega-3 er uansett en helsegevinst, så det kan du trygt ta i tillegg til annen behandling.

Lysbehandling mot vinterdepresjon

Vi som bor på den nordlige halvkule utsettes knapt for dagslys store deler av året. Noen av oss er mer følsomme for dette enn andre og kjenner den snikende følelsen av nedstemthet og depresjon komme parallelt med at dagene blir kortere. Lysbehandling har etter hvert blitt en foretrukket behandling for vinterdepresjon, og du kan merke bedring etter få dager. Lyseksponeringen spiller trolig en rolle både for å regulere utskillelsen av hormoner som er involvert i å styre vår sinnsstemning, og for å skape en opplevelse av en døgnrytme som likner på det vi biologisk er skapt til, nemlig lyseksponering tidlig på dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.