Gå til sidens hovedinnhold

Laks tok taxi

Fikk bilskyss for at den skulle få en sjanse til å gyte.

- Vi ordnet bilskyss for laksen fra Fosstveit til Nes Verk for at den skulle få en sjanse til å gyte på oversiden av Hammerdammen, sier naturoppsynsmann Jim Güttrup til Tvedestrandsposten.

Leder av Fiske- og Miljøutvalget i Aust-Agder Jeger og fiskeforening, Kay Henning Holum, la en dag merke til at laksetrappa ved Fosstveit var stengt, og han så at det sto mye fisk under fossen.

- Jeg tok kontakt med leder i elveeierlaget, Eilev Angelstad, som igjen henvendte seg til naturoppsynsmann Jim Güttrup, forteller Holum.

Når vannet er så kaldt som det er nå, vegrer den seg i følge Jim Güttrup mot strie stryk og laksetrapper.

Så ble det bestemt at de skulle hjelpe laksen videre oppover slik at den fikk gytt.

Yngelen blir bedre spredt

Dermed satte Kay Henning Holum, Jim Güttrup, Åsmund Johansen og Henrik Bastrup i gang med å fiske laks på en mest mulig skånsom måte. Så ble den plassert i et vannbasseng før den ble kjørt i bil til Hammerdammen og Stormo.

- Laksen fikk taxi, sier Jim Güttrup.

Han forklarer at laksen nesten er ferdig med å gyte nå.

- Det ikke noe vits i å fange dem mer nå, sier han.

Mange tiltak for laksen

- Det har vært lite vann i hele sommer, og da flommene kom, ble det veldig fort kaldt i vannet. Det vi nå har forsøkt, er å hjelpe fisken så yngelen blir spredd på et større område av elvene. Vi gjør så mye i Storelva likevel, så hvorfor ikke prøve dette også, sier Güttrup. Han nevner både smoltprosjekt, åleprosjekt, gjeddeprosjekt og sørvprosjekt.

Skryter av entusiaster

16 - 17 fisk har nå blitt kjørt med bil fra Fosstveit til Nes Verk.

- Nå håper vi at de som vi har satt ut der, vil gyte der. Da blir ikke konkurransen så veldig hard. Hvis de skulle gytt ved Fosstveit, er det få av yngelen som hadde overlevd. Det er mye bedre å få spredd dem på et større område, sier Güttrup. Han berømmer dugnadsinnsatsen til Kay Henning Holum og de andre fiskerne.

- Den hjelpen som entusiastene der gir, det er gull verdt!

Les flere nyheter fra Tvedestrandsposten.

Kommentarer til denne saken