RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laksehysteri dro børsen

Sist oppdatert:
Lakseaksjene sto i fokus denne dagen og hadde en fantastisk utvikling. Høy oljepris og sterke riggaksjer preget handelen.
Oslo Børs startet fredagen med å sette ny toppnotering og fortsatte oppgangen videre utover dagen. Ny rekordnotering lyder på 376,85 poeng, men Hovedindeksen falt tilbake på nyheten om at den amerikanske IT-kjempen Intel ikke klarer å innfri forventningene. Intels resultatvarsel sendte mange av verdens børser ned.

Oljeprisen er fortsatt sterk fredag og steg på urolighetene i forbindelse med Irans atomprogram og ytterligere forsyningsstans i Nigeria. Hovedindeksen endte opp 1,05 prosent til 376,13 poeng.

Statoil toppet som vanlig vinnerlisten og steg 2,56 prosent til 180 kroner. Norsk Hydro steg 1,05 prosent til 815 kroner.

DNO gjør det også godt denne dagen og endte opp 3,73 prosent. I en artikkel på iMarkedet.no blir det spekulert i at Eni og deleierne Statoil og DNO sitter trolig på en større oppside i det interessante Goliat-feltet enn tidligere antatt.

iMarkedet.no har fra flere kilder fredag fått referert et reserveestimat på 700-800 millioner for Goliat-feltet. Estimatet skal være hva det italienske oljeselskapet Eni opererer med internt etter å ha gjennomgått informasjonen fra letebrønnen som ble avsluttet rett over nyttår.

Lakseprisene stiger som følge av svak omsetning av fjørfe i Europa. Etterspørselen etter fisk og laks øker etter hvert som europeerne leter etter andre råvarer enn fjørfe. Fugleinfluensaen har for alvor begynt å bli gjeldende i Europa og resten av verden.

Signalene om at Russland vurderer å heve importforbudet på fersk norsk laks i april bidrar også til at tilbudet av fersk laks kan bli for lavt. Aktørene i laksebransjen snakker om priser opp mot 40 kroner pr. kg for fersk laks.

Flere investorer har dessuten begynt å posisjonere seg i påvente av konsolideringene i bransjen. Rykter svirrer rundt hvem som kommer til å sluke hvem og dette gjøre at spekulanter venter at premien i lakseaksjene kan bli høyere.

Pan Fish steg utrolige 20,78 prosent fredag. Den siste måneden har verdiene i Pan Fish økt med hele 119,50 prosent og har dermed mer enn doblet seg.

De andre lakseaksjene på Oslo Børs hadde også en sterk utvikling denne dagen. Fjord Seafood og Domstein følger etter med en oppgang på 16,67 og 15,26 prosent. Cermaq endte opp 8,18 prosent, mens Lerøy Seafood stiger 8,02 prosent.

PetroJack toppet vinnerlisten fredag. Aksjen steg hele 21,50 prosent.

Oppkjøpsrykter har også svirret, mens Petrojack har lagget markedet. Eiersiden i selskapet er låst og det er få aksjer i omløp. Den store riggiganten Transocean har en opsjon på å kjøpe Petrojacks tre rigger og prisen Transocean skal betale for riggene priser Petrojack til mellom 21 og 22 kroner pr. aksje. Opsjoner løper ut 15. mars og siste omsatte kurs i Petrojackaksjen er på 26 kroner.

Spekulasjonene som dro aksje var at generalforsamlingen i PetroJack vil vedta å ikke selge jack-up rigg II og III til Transocean under den gjeldende avtalen. Aktører i markedet antyder at prisen på 180 millioner dollar pr. rigg er for lav og at gjeldende pris pr. rigg er godt over 200 millioner dollar.

Dataspillprodusenten Funcom gjorde det også bra med en oppgang på 8,63 prosent. Sjef for aksjeforvaltning i ABN Amro, Albert Collett avslørte til iMarkedet.no i dag at aksjen er hans favorittaksje innen IT-segmentet. Selskapet har vært en yndet aksjen siden nyttår og oppgangen

Listen over dagens tapere toppes av Fara som faller tilbake 4,61 prosent. Møbelprodusenten Hjellegjerde falt tilbake 4,58 prosent og fikk følge med Artumas som er falt 4,56 prosent.

Intel senker Wall Street

Dow Jones starter dagen med en tilbake gang på 0,23 prosent til 10.999,66 poeng. Teknologi-aksjene på Nasdaq faller 0,39 prosent til 2.302,14 poeng. Den mer brede S&P 500 er ned 0,27 prosent til 1.285,68 poeng.

De amerikanske aksjemarkedene reagerer negativt på melding om at IT-bjellesauen Intel ikke klarer å innfri forventningene til omsetningen. Resultatvarselet fra Intel skremmer investorene på Wall Street.

Intel-aksjen faller 2,78 prosent like etter at Wall Street åpnet.

Mot en flat åpning

Børsene på Wall Street indikeres å åpne flatt. Futurene til de tre indeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 er tilnærmet uforandret denne dagen.

Oljeprisen stiger på konflikten rundt Irans atomprogram. EU og Iran hadde et resultatløst møte i dag, men skal gjenoppta samtalene til mandag. Det internasjonale atombyrået skal også ha et møte mandag der de skal diskutere situasjonen rundt Iran.

Uroen i Nigeria legger også press på markedets syn på oljesituasjonen. Nye angrep på internasjonale installasjoner og trusler rundt ytterligere produksjonsstans skremmer oljespekulantene.

Oppturen fortsetter

Hovedindeksen stiger 1,02 prosent til 376,03 poeng og har i løpet av dagen satt en ny toppnotering på 376,29 poeng.

Oljeprisen stiger vider fredag. Irans atomprogram er igjen i fokus og det planlagte møtet mellom Iran og EU var resultatløst. Samtalene skal etter planen fortsette på mandag. Forhandlingene med Russland er fortsatt i gang.

OPEC-møtet i neste uke følges også nøye av markedet.

Statoil og Norsk Hydro topper som vanlig vinnerlisten og stiger henholdsvis 2,28 prosent til 179,50 kroner og 1,49 prosent til 818,50 kroner.

DNO gjør det også godt denne dagen og stiger 0,83 prosent.

Lakseprisene stiger som følge av svak omsetning av fjørfe i Europa. Etterspørselen etter fisk og laks øker etter hvert som europeerne leter etter andre råvarer enn fjørfe. Fugleinfluensaen har for alvor begynt å bli gjeldende i Europa og resten av verden.

Signalene om at Russland vurderer å heve importforbudet på fersk norsk laks i april bidrar også til at tilbudet av fersk laks kan bli for lavt.

Pan Fish stiger 10,25 prosent. Cermaq er opp 7,23 prosent, mens Lerøy Seafood stiger 5,88 prosent. Fjord Seafood og Domstein følger etter med en oppgang på 8,84 og 8,77 prosent.

Vinnerlisten toppes av Berge Gerdt Larsen selskapet Petrojack. Aksjen stiger 21,50 prosent og har ikke klart å være med på den siste tidens riggfest. Flere store amerikanske og norske riggselskap har meldt om gode slutninger for Jack-uper, men aksjekursen i Petrojack har ikke gått på nyhetene.

Oppkjøpsrykter har også svirret, mens Petrojack har lagget markedet. Eiersiden i selskapet er låst og det er få aksjer i omløp. Den store riggiganten Transocean har en opsjon på å kjøpe Petrojacks tre rigger og prisen Transocean skal betale for riggene priser Petrojack til mellom 21 og 22 kroner pr. aksje. Opsjonen løper ut 15. mars og siste omsatte kurs i Petrojackaksjen er på 26 kroner.

Dataspillprodusenten Funcom følger etter med en oppgang på 13,10 prosent. Sjef for aksjeforvaltning i ABN Amro, Albert Collett avslørte til iMarkedet.no i dag at aksjen er hans favorittaksje innen IT-segmentet. Selskapet har vært en yndet aksjen siden nyttår og oppgangen

Listen over dagens tapere toppes av Strømme som faller tilbake 5,63 prosent. Biotechselskapet NorDiag faller tilbake 3,10 prosent og får følge med IT-selskapet Ignis som er ned 2,97 prosent.

Laks og olje drar børsen

Det er en sterk dag på Oslo Børs fredag. Oljeprisen tikker oppover og har steget mer enn fire prosent på de siste fire dagene. Dette sender Oslo Børs sin hovedindeks opp 0,7 prosent fredag morgen.

Statoil og Norsk Hydro åpner opp henholdsvis 1,14 prosent og 1,18 prosent mens Yara stiger rundt 1 prosent.

Men det er videre oppgang i lakseselskapene også i dag. Pan Fish topper vinnerlisten med en oppgang på 5,8 prosent og aksjen er også tredje mest omsatte ved åpningen.

Fjord Seafoods er også opp med 4,3 prosent. Indikasjoner om et fortsatt meget sterk laksemarked sammen med hete rykter om fusjoner og oppkjøp herjer i markedet.

Flere av riggaksjene har også en meget sterk dag på børsen etter bra oppgang for sektoren i det amerikanske markedet torsdag. Awilco Offshore stiger 4,98 prosent mens Sinvest løftes over tre prosent. Seadrill stiger 2,93 prosent.

Funcom, som har vært den reneste børsraketten siden nyttår, stiger 3,5 prosent fredag. Sjef for aksjeforvaltning i ABN Amro, Albert Collett avslørte til iMarkedet.no i dag at aksjen er hans favorittaksje innen IT-segmentet.

Blom er dagens taper med en nedgang på 2,9 prosent mens Birdstep kommer hakk i hel med en nedgang på 1,7 prosent.

I Europa er bildet mindre rosenrødt enn i Norge. FTSE indeksen i London er opp 0,1 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,4 prosent.

Oljefokus på Oslo Børs

En knallsterk oljepris vil trolig føre til at Oslo Børs igjen vil gjøre det bedre enn resten av de toneangivende børsene i Europa, etter åpningen. Fredag morgen var det videre oppgang i oljeprisen, og på Wall Street torsdag steg den amerikanske oljeprisen over 63 dollar pr. fat.

Dette vil trolig øke oljefokuset på Oslo Børs fredag, akkurat som det ikke var nok.

På den negative siden er den svake utviklingen på de internasjonale børsene. Asia-indeksen til Morgan Stanley var ned 1,2 prosent fredag morgen norsk tid, mens de amerikanske børsene var ned rundt 0,2 prosent torsdag. Skepsis rundt veksten i den amerikanske økonomien vil nok prege børsene i Europa og Norge fredag.

Av selskapsspesifikke ting før børsåpningen kan det trekkes frem at Tom Jebsen trekker seg som toppsjef i Frontline.

Telecomputing har kommet med positive kontraktsnyheter, mens Komplett fortsetter å levere gode salgstall.

Nedgang i Asia og USA

Asiatiske aksjer hadde sin største nedgang på tre uker etter oppgang i oljeprisen. Dette sender selskap som Sony og Samsung-aksjene ned ettersom markedet frykter at høye oljepriser vil dempe forbruket av konsumentvarer.

Morgan Stanleys Asia-indeks falt 1,2 prosent i ettermiddagshandelen, noe som er det største fallet på en enkelt dag siden 13. februar. Det melder Bloomberg News. Denne uken er indeksen ned 0,7 prosent.

Nikkei 225 indeksen i Japan er ned 1,6 prosent drevet av bank og eiendomsaksjer som faller på spekulasjon om renteoppgang i Japan.

Kospi-indeksen i Sør Korea falt 2,8 prosent.

Ned på Wall Street

De ledende amerikanske aksjeindeksene endte ned torsdag. Mens Dow Jones-indeksen var ned 0,3 prosent, var Nasdaq Composite-indeksen ned 0,2 prosent. Den brede S&P 500-indeksen var også ned 0,2 prosent svakt opp.

En økning i rentemarkedet var med på å dra ned i det amerikanske aksjemarkedet. I tillegg til dette var oljeprisen igjen i form, og endte dagen på New Yorks råvarebørs på over 63 dollar pr. fat.

Ellers er det flere som begynner å snakke om bekymring i det amerikanske økonomien. Torsdag kom det tall fra amerikanske butikk-kjeder som viser at amerikanerne holder igjen lommeboken oftere nå enn tidligere. Dette ble tolket negativ av aksjemarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere