*Nettavisen* Nyheter.

Laksenæringen må vente på luserapport

En godkjent utvidelse for lakseoppdretterne er satt på vent - i påvente av flere lusetall. Se flere innenrikssaker her.

02.07.10 10:14

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Oslo (NTB): Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) trenger flere lusetall før hun gir lakseoppdretterne lov til å utvide laksemassen i merdene med 5 prosent slik regjeringen har bestemt.

Først tidligst til høsten er fiskeriministeren beredt til å ta en avgjørelse om oppdretterne får utvide kapasiteten - det vil si maksimalt tillatt biomasse - i merdene, skriver Dagens Næringsliv.

En utvidelse på 5 prosent var godkjent av regjeringen, men ble stanset av fiskeri- og kystministeren i desember på grunn av alarmerende lusetall. Lus på oppdrettslaksen truer også villaksen når oppdrettslaks rømmer fra anleggene, og flere steder langs kysten beskrives situasjonen som kritisk.

Først varslet Berg-Hansen at en avgjørelse om å øke kapasiteten ville komme i vår, under lusetellinga knyttet til villakssmoltens vandring ut av elvene. Men nå krever hun enda flere lusetellingstall.

- Jeg har utsatt økningen inntil videre fordi vi ønsker å se hvordan lusesituasjonen utvikler seg, sier hun til DN.

Avisen skriver at flere sentrale politikere i regjeringspartiene presser på for å stanse hele utvidelsen, og at motstanden gjør seg gjeldende i alle tre partiene.

Direktør Janne Solllie i Direktoratet for naturforvaltning sier til avisen at hun frykter en reprise av krisesommeren for ett år siden.

- Vi venter at lakselussituasjonen igjen kommer ut av kontroll. Det kan selvsagt skje et under, men på Vestlandet er vi allerede der. Vi venter at det skjer flere steder i løpet av tiden som kommer, sier Sollie. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Legene sliter med å vurdere eldre bilførere

Oslo (NTB): Mange norske leger synes det er vanskelig å avgjøre om eldre pasienter er skikket til å kjøre bil. Samtidig antas det at 20-30 prosent av de 700.000 nordmennene som har demens, fortsatt har sertifikat.

Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Helsedirektoratet. 248 allmennleger og 270 spesialister er spurt om hvor vanskelig det er å vurdere om eldre bilførere er skikket til fortsatt å ha sertifikat. På en skala fra 1 til 6, der 6 er «stor grad av vanskelig arbeid», sier allmennlegene 3,8 og spesialistene i snitt 4, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Det er et høyt tall, mener overlege dr.med. Anne Brækhus ved Hukommelsesklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

Hun sier til A-magasinet at dagens praksis for sjekk av kjøreferdigheter blant eldre ikke er god nok.

Man regner med at 700.000 nordmenn har en demenssykdom. Internasjonale undersøkelser tyder på at 20 til 30 prosent av dem fortsetter å kjøre bil etter at sykdommen bryter ut. Det vil si at opp til 210.000 sjåfører på norske veier burde ha parkert bilen som følge av demens. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Færre bønder, flere medlemmer

Oslo (NTB): Det blir stadig færre bønder her i landet. Likevel får Norges Bondelag stadig flere medlemmer.

I fjor hadde Bondelaget 62.023 medlemmer, mot 57.833 i 2003.

På samme tid har antall bønder, målt etter hvor mange som mottar landbruksstøtte, sunket med 5.000 til 47.600 i år.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier til Nationen at medlemsveksten skyldes godt arbeid:

- Jeg tror folk ser hva som holder på å skje med landbruket i Norge, og engasjerer seg i den internasjonale situasjonen for matproduksjon. I tillegg har vi en del medlemsfordeler som hjelper på, sier Bjørke.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag mistet derimot 188 medlemmer fra 2008 til 2009, og hadde per 30. juni i år 6.725 betalende medlemmer. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Politimann fradømt jobben

Bergen (NTB): En 32 år gammel politibetjent fra Hordaland er fradømt stillingen etter at han ble funnet skyldig i trusler, påvirkning av kolleger og uforstand i tjenesten.

Da mannen ble stanset av UP i et annet politidistrikt, hadde hastigheten i 80-sonen vært 131 kilometer i timen. Politimannen diskuterte i et kvarter med UP-betjentene der han forsøkte å få dem til å skrive ned hastigheten til 115 km/t, fordi det ellers ville bli vanskelig for ham i jobben.

UP-betjentene som slo alarm, får ros av retten, mens 32-åringen ble dømt til 90 dagers betinget fengsel, en bot på 5.000 kroner og altså fradømt retten til å jobbe som politi, skriver BA.

Mannen ble frikjent for salg av dopingmidler, som ble funnet under en razzia hjemme hos ham etter at ekssamboeren anmeldte ham for SMS-trusler og dessuten fortalte at 32-åringen angivelig solgte dopingmidler til dørvakter ved utesteder i Bergen. Salget ble ikke funnet bevist. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.