LAMBERTSETER: – Lambertseter senter er med sine ambisiøse energikrav, og kompleksitet med ombygninger av eksisterende senter og nybygg er et godt forbilde på vitalisering av en tradisjonsrik bydel i Oslo, heter det i juryens begrunnelse for nominasjonen til prisen som deles ut av Byggenæringen under Byggdagene i Oslo i slutten av mars.

Stolt

Prisen henger høyt i bransjen og prosjektleder i Obos forretningsbygg, Helge Lande, er fornøyd med nominasjonen.

– Det betyr mye å bli nominert til bransjeprisen. Det sier noe om at det vi har gjort ikke er helt gærn’t. Så vidt jeg vet er dette første gang Obos Fortningsbygg er nominert til denne prisen, sier Lande.

Energifokus

Både i byggeprosessen og i den videre driften er det lagt mye vekt på energibruk og dette er noe av bakgrunnen for nominasjonen.

– Entreprisen har energiansvar og energibruken skal følges i tre år. Hvis de holder seg innenfor grensene vanker det en belønning, hvis de overstiges må entreprenøren ta de overstigende kostnadene. Dette har også vært et spesielt prosjekt på grunn av sammensetningen av nybygg og eksisterende bygg som jeg mener vi har fått til på en bra måte, sier Helge Lande.

Krevende jobb

Det er tre kandidater som kjemper om den gjeve prisen. Lambertseter senter konkurrerer med Marienlyst skole i Drammen og Geilo kulturkirke om Årets bygg 2010, mens senketunnelen i Bjørvika og bybanen i Bergen konkurrerer om prisen Årets anlegg 2010.

– Som alltid er det en krevende jobb å plukke ut de prosjektene som blir nominert – og ikke minst er det vanskelig å plukke ut en vinner, uttaler juryen til bygg.no.

Ingen pris til Holmenkollen

Byggeindustrien hadde også regnet med at et av prosjektene i Holmenkollen ville nå fram i nominasjonskampen, men i sin begrunnelsen legger juryen skylden på Oslo kommune.

– De entreprenørene som har vært engasjert i dette prosjektet har gjort en fantastisk jobb, men i og med at hele planleggings- og beslutningsfasen har vært så vidt rotete – og overskridelsene har vært enorme – ble det dessverre ingen Holmenkoll-prosjekter med i finalen. Hovedansvaret for dette ligger i Oslo kommune, skriver Byggeindustrien i en pressemelding på bygg.no.