*Nettavisen* Nyheter.

Lammet mann ble tilbudt snekkerkurs

Foto: Ingerid Jordal/Finnmarken

Kjell Jonny Dervo (23) ble tilbudt et snekkerkurs av Nav etter at han ble lam i venstre arm.

11.11.08 16:36

Nav nekter omskolering, men tilbyr snekkerkurs, skriver Finnmarken.

Kjell Jonny Dervo hadde gått videregående skole med økonomiske og administrative fag. Han manglet bare noen få fag, for å få generell studiekompetanse.

- Jeg hadde bestemt meg for å jobbe med kroppen i stedet for teoretisk. Det var planen, men det har jo forandret seg litt. Jeg vet ikke hvor gammel jeg var da jeg begynte å skru og fikse, men det er begrenset hva jeg klarer nå, sier Dervo til Nettavisen.

Fikk armen i transportbånd
Dervo hadde begynt i ny jobb på Elkem i Tana. Han var operatør på steinknuseverket.

- Jeg var uheldig og fikk armen inn i et transportbånd. Jeg skadet nervene oppe i skulderen, så jeg ble lam i venstrearmen. Jeg er venstrehendt også, sier han.

Han var bare 21 år da han skadet seg og ble 100 prosent lam i venstre arm etter ulykken. Nå betegnes tilstanden som varig nedsatt funksjonsevne.

- Jeg gikk sykemeldt i ett år først. Jeg hadde sykepenger og legene visste ikke hvor bra armen kunne bli, sier Dervo.

Håpet på omskolering
Dervo gikk i møte med Nav etter ett år, og håpet på å få omskolering.

- Jeg hadde hørt om omskolering, så jeg regnet med at det var det jeg kom til å få. Men Nav kunne bare tilby meg et snekkerkurs, sier han.

Ifølge Finnmarken skal begrunnelsen for avslaget være at ordningen bare gjelder for personer over 26 år og at Dervo er for ung til å få slik støtte.

Vil ikke kommentere
Nettavisen tok kontakt med Ann Karin Dahl Næss, lederen i Nav Vadsø, for å høre hvorfor det ikke finnes noen løsning for de under 26 som blir skadet på arbeidsplassen.

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker. I forhold til informasjon og regler i forhold til hvem som uttaler seg hos Nav, så er det kommunikasjonsavdelingen i hvert enkelt fylke, sier Dahl Næss til Nettavisen.

- Vurdering skal gjøres lokalt
Nettavisen tok kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Nav. De ønsket alle våre spørsmål på e-post.

Stemmer det at man ikke kan bli omskolert dersom man er under 26 år?

- Ytelser til skolegang for ungdom under 26 år kan bare gis til en person som på grunn av sykdom, skade eller lyte er i en utdanningssituasjon som avviker vesentlig fra den som gjelder for annen ungdom. Når det gjelder ønske om studiekompetanse er retten til videregående opplæring et fylkeskommunalt ansvar. Alle som er født før 1. januar 1978 og ikke har fullført videregående opplæring, har etter søknad rett til gratis videregående opplæring. Det er fylkeskommunen som har ansvaret for opplæringen. Dersom NAV er enige i at det er nødvendig at han får studiekompetanse kan han ha rett til attføringspenger under videregående opplæring, svarer seksjonssjef for arbeidsmarkedstiltak og hjelpemidler Tron Helgaker i Nav.

Hvordan kan reglene være slik at det eneste dere kan tilby en mann som er lam i den ene armen er et snekkerkurs?

- Det skal vurderes i hvert enkelt tilfelle hva som er nødvendige tiltak for at den det gjelder skal komme i inntektsgivende arbeid. Det er en vurdering som foretas av NAV lokalt og ses i forhold til mulighetene på arbeidsmarkedet og den enkeltes forutsetninger, sier Helgaker.

Her kan du lese hele svarbrevet fra Nav

Kjell Jonny Dervo føler han ikke blir tatt på alvor hos Nav.

- Jeg synes det er latterlig, og jeg synes det er en hån mot meg og min helsesituasjon. Jeg føler at jeg blir behandlet som en løgner og det virker som om de ikke gidder å lese legepapirene mine, sier han.

Dervo leverte en skriftlig klage på avslaget.

- Behandlingen er meget dårlig. Det tok lang tid fra jeg søkte til jeg fikk svar. Jeg ba om ny saksbehandler. Det tok tre måneder før jeg hørte noe etter at jeg hadde sendt inn klagen min, sier Dervo.

Venter på klagenemnda
Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) tok opp Dervos sak i spørretimen på Stortinget.

- Dette er skammelig. Det finnes ikke fornuft i at et ungt menneske full av energi og tiltakslyst blir beordret til å sitte passiv i tre år før han kan få en yrkesrettet utdanning slik at han kommer seg tilbake i arbeid, sier Fredriksen til NTB.

Fredriksen fikk svar fra inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) om at hovedregelen er 26 år, men at det blir gjort unntak.

Lederen i Nav Vadsø skal ha ringt Dervo etter å ha sett Fredriksen i spørretimen.

- Jan-Henrik Fredriksen tok det opp i spørretimen på Stortinget og lederen i Nav Vadsø ringte meg etter hun hadde hørt det på spørretimen. Hun beklaget på det sterkeste. Jeg fikk ny saksbehandler samme dag av henne, sier Dervo.

Dette blir ikke bekreftet av Nav-lederen.

- Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, men jeg har ikke sett Jan-Henrik Fredriksen i spørretimen, sier Dahl Næss.

Selv om han til slutt fikk ny saksbehandler, ble ikke resultatet annerledes.

Klagen avslått
- Nå har jeg fått beskjed om at klagen er avslått og at jeg ikke får innvilget utdanningsstøtte, sier Dervo til Finnmarken.

Dervo søker nå om rehabiliteringspenger og venter nå på svar fra klagenemnda.

- Jeg håper at de er mer positive, sier Dervo.

Tirsdag fikk han en støttende telefon fra en mann i en lignende situasjon.

- Jeg fikk en telefonsamtale fra en eldre mann som hadde lest om meg i avisen i dag. Han er også lam i den ene armen. Han sa det var bra at det kom fram i lyset. Han hadde vært i møte med Nav for ei uke siden og sa at han hadde blitt tilbudt omskolering. Hvorfor skal dere omskolere meg som er en gammel peis, hadde han spurt Nav. Det bør dere heller gi til ungdommen, sier Dervo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.