*Nettavisen* Nyheter.

Lan Marie Berg: - Det må være flaut for Erna

 

Mandag 19. august er MDGs miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Berg, gjesteredaktør i Nettavisen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

MDGs miljøbyråd rister på hodet over bompengespliden i regjeringen.

19.08.19 10:50

AKERSGATA (Nettavisen): MDGs miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Berg, er gjesteredaktør i Nettavisen mandag.

Søndag ble konflikten mellom Frp og Venstre tydeligere enn noen gang: Frps landsstyre ga grønt lys til bompengeskissen, men Venstre sa nei - og KrF er taus.

Statsminister Erna Solberg sa følgende om dramaet til Nettavisen:

- Skissen er nå til behandling i alle de fire regjeringspartiene. Jeg avventer tilbakemeldingene før jeg sier noe mer om innholdet.

- Folk begynner å bli lei sirkuset

- Hvordan opplever du situasjonen, Lan Marie Berg?

- Regjeringen har et problem. Det må være flaut for Erna å se dette spille seg ut midt i valgkampen. Mens folk kan gå ut og stemme, er det full splid i regjeringen. Det vitner om lite tillit mellom regjeringspartnerne at forhandlingene i praksis foregår i offentligheten, sier hun - og legger til:

- Jeg tror folk begynner å bli lei av dette sirkuset. Ingen partier tjener på at de fremstår som rotete og at de ikke har et samlet lag. Slik fremstår regjeringen nå, ved at de ikke klarer å bli enige.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Nord-Norge i helgen. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

- Ufattelig at Venstre tror det

- Hvordan vurderer du Venstres rolle i regjeringen?

- Det kaoset vi ser nå, viser at regjeringen ikke har noe felles prosjekt utover å klamre seg til makten. At Venstre tror de kan redde klimaet i regjering med Frp, er ubegripelig for meg, sier hun.

Berg understreker at vi står overfor en klimakrise - ikke en bompengekrise.

- Hvorfor skal regjeringen gjør det billigere å kjøre bil og forurense, samtidig som de gjør det dyrere å kjøre kollektivt, spør hun.

- Motsatt av det vi trenger

- Hva tenker du om at det er bompenge«krisen» som er den store saken i Norge tre uker før valget?

- Det er veldig spesielt når vi har en klimakrise, i sommer så vi igjen hetebølger i Europa, klimaendringene gjør seg gjeldende over hele kloden og vi har dårligere tid enn noensinne, så sitter regjeringen i Norge seg ned og diskuterer hvordan vi skal gjøre det billigere å kjøre bil.

Berg mener det er det helt motsatte av det vi trenger.

- Vi trenger ekte klimapolitikk, at Venstre er med et slik prosjekt, er helt ufattelig hvis de fortsatt ønsker å være et miljøparti.

- Burde Venstre nå gå ut av regjeringen?

- Det er nok ganske mange nå som går i seg selv og spør seg hvorfor de i det hele tatt sitter i regjeringen, tror hun.

- Det virker hult

- Venstres argument er nettopp at de vil satse mer på klima og derfor sier nei til den bompengeskissen som nå foreligger og som Frp har sagt ja til?

- Det virker veldig hult, så lenge regjeringen har skrytt av å bygge ut av masse ny motorvei og åpner rekordmange lisenser for å bore på norske sokkel. Det er problemet: Man kan ikke si at man satser på klimapolitikk og at klima er vår tids viktigste sak når man sitter i en regjering som åpner for det stikk motsatte.

- Hva tror du om en løsning på bompengespliden?

- Det er bra Venstre ikke er med og jeg håper de får til en bedre enighet, fordi det som har lekket ut i media, er ikke bra nok. Jeg er bekymret for at det blir billigere å kjøre bil, at vi får mer trafikk inn til byene og at vi mister inntekter som vi sårt trenger til kollektivtransporten i byene. Venstre må ikke gå med på dette, sier hun.

Elvestuen: - Frp kan ikke inngå avtale med seg selv

Det ble søndag klart at Venstre-leder Trine Skei Grande sier nei til bompengeskissen.

Nestleder og klimaminister Ola Elvestuen (V) uttalte seg slik da han møtte pressen søndag kveld.

– Vi har foreløpig ingen enighet, men vi er innstilt på å fortsette samtalene. Vi sitter i regjeringen og diskuterer dette som vi diskuterer alle andre spørsmål.

Han la til at:

– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv. Det krever enighet fra alle partiene, og den enigheten har vi ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.