Se videointervju med Lan Marie Berg her: - Vi lar oss ikke herse med

OSLO (Nettavisen): Torsdag i forrige uke fikk Oslo et «nytt» byråd, der bare miljø og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) var byttet ut med MDG-politiker Sirin Stav.

Det etter en uke med politisk kaos i hovedstaden, etter at hele byrådet gikk av fordi det ble flertall for mistillit mot Berg for hennes håndtering av milliardsprekken for Oslos nye vannforsyning.

Men én uke etter sin avgang, langer hun ut mot partiene som fikk henne felt.

- Det var ikke grunnlag for å stille mistillit, og det var derfor byrådet også stilte kabinettspørsmål. Det tror jeg var viktig, for vi kan ikke la oss diktere av Rødt og Frp, sier Berg til Nettavisen.

Det var Frp som fremmet mistillitsforslaget, og Rødt sikret et flertall i bystyret.

Les også: Hun overtar etter Lan Marie Berg: - Store sko å fylle

- Har det vært kaotisk?

Berg vedgår samtidig at hun kunne ha gitt noe informasjon om overskridelsene for prosjektet, som hun ble kjent med allerede i fjor høst, til bystyret tidligere.

- Jeg har vært tydelig på at jeg ser at bystyret gjerne skulle hatt noe mer informasjon tidligere, og de skulle ønske at de ble gjort oppmerksom på at det var en sak i emning, men det betyr ikke at informasjonsplikten er brutt - og her fikk bystyret en fullstendig sak på veldig rask tid, sier hun.

I høringen som ble gjennomført om milliardsprekken, viste Berg til at hun ville kvalitetssikre tallene før hun informerte bystyret om behovet for en økt ramme. Først den 20. mai ble bystyret informert om at prosjektet sprakk med 5,2 milliarder kroner.

Les også: Ap-veteran tror Raymond kan få en betydelig tung statsrådspost

- Flere mener du burde gått av før mistillitsforslaget ble stemt over, så hadde man unngått den kaotiske situasjonen i Oslo. Har du angret på at du ikke gjorde det?

- Har det vært så kaotisk, da? Vi vet at bystyreflertallet i byen vår har ikke endret seg, og Rødt og MDG har vært tydelig hele veien på at vi ønsker et nytt rødgrønt byråd med Raymond Johansen som byrådsleder. Jeg tror denne situasjonen heller har styrket byrådssamarbeidet, vi har vist at vi ikke lar oss herse med, sier Berg.

- Tror ikke omdømmet er skadet

Den avgåtte byråden sier også at hun er glad for at Johansen var tydelig på at informasjonsplikten ikke var brutt.

- Tror du denne milliardsprekken i Oslo vil skade ditt omdømme framover?

- Jeg tror ikke det, fordi jeg tror veldig mange ser at mistillitsforslaget var tynt begrunnet. Hvis de leser sakspapirene vil de også se at her var det ikke noe som kunne blitt gjort annerledes, eller tidligere for å unngå at det var en kostnadsøkning, svarer hun, og legger til:

- Det er rett og slett en økning i markedet som er bakgrunnen og 70 prosent av grunnen for at dette ble dyrere - og det kunne ikke vi som lokalpolitikere styre.

Les også: MDG forklarte smellen med denne maskinen: – Står for en brøkdel

Nå er Berg ute av byrådskontoret, og sikter videre mot en plass på Stortinget.

- Hvordan har denne siste uken vært for deg?

- Den har jo vært hektisk, men det har vært både litt vemodig og veldig fint å tenke tilbake på de siste seks årene som har vært i Oslo. Jeg er veldig stolt av alt vi har fått til, og det store laget som vi har bygd opp, sier den avgåtte byråden.

Les også: Frp til frontalangrep på Høyre etter MDG-frieri

Frp: - Burde vise respekt

Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, reagerer imidlertid kraftig på uttalelsene fra Berg.

- Lan Marie Berg burde ta innover seg at det er et flertall i bystyret som stemte for mistilliten mot henne. Hun har utvist et klart brudd på informasjonsplikten til bystyret, og burde i det minste vise respekt for bystyrets vedtak, sier Wilhelmsen til Nettavisen, og legger tydelig til:

- Jeg synes det er trist å se hennes uttalelser hvor hun forsøker å vri det til at det er Frp og Rødt som såkalt har diktert dette. Alle partier i opposisjonen stemte for mistillitsforslaget mot Berg.

I revidert budsjett er prislappen for Oslos nye reservevannforsyning satt til 17,7 milliarder kroner, altså 5,2 milliarder kroner over det som tidligere var anslått.

- Jeg har registrert at hun også forsøker å rettferdiggjøre at alt er i skjønneste orden ved at bystyret stemte for å øke budsjettrammen med 5,2 milliarder kroner. Til det er å si at bystyret ikke hadde annet valg. Berg presenterte saken tre uker før bystyret måtte fatte vedtak og det var ingen tid til å vurdere valgmuligheter, sier Wilhelmsen.

- Det er trist

Hun reagerer også på påstandene fra Berg om at hun gjorde det hun kunne.

- Jeg har lest alle sakspapirene som Berg påberoper seg for å si at hun har rett og at bystyret ikke kunne ha gjort noe annet. Det å komme med slike påstander vitner dessverre om manglende forståelse og respekt for bystyrets arbeid og jeg synes det er trist at hun tyr til slik retorikk, sier Wilhelmsen.

Når det gjelder årsakene til prisøkningen, mener hun flere fakta må på bordet.

- Jeg regner med at kommunerevisjonen kommer til å gå nøye inn i dette prosjektet i ettertid, for den gigantregningen som byrådet nå sender til Oslos innbyggere må vi vite den fulle og hele årsaken til, sier hun.

Opposisjonspartiene i hovedstaden har omtalt overskridelsene som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.