RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lance Armstrong

Sist oppdatert:
Født: 18. september 1971Høyde: 177 cmVekt: 75 kg Proff siden: 1992Offisiell nettside: lancearmstrong.com/

I 2003 tok Lance Armstrong som femte strake sammenlagtseier i Tour de France. Han tangerte dermed Miguel Indurains rekord, og ble den femte som har vunnet TdF fem ganger.

Historien om Lance Armstrong inneholder det meste: Rekorder, beskyldninger, kreftsykdom og glamour.

Amerikaneren har gått fra å være en stille og sjenert tenåring til å bli verdensstjerne, rekordsyklist og kjæreste med popstjernen Sheryl Crow.

Armstrong startet med triathlon, og ble profesjonell allerede som 16-åring. Etter hvert ble det imidlertid klart at det var sykling, ikke svømming og løping, som var det morsomste for ham.

Gjennombruddet kom i 1993. Etter en skuffende 1992-sesong tok han da sin første etappeseier i Tour de France og vant i tillegg VM i landeveisritt i Oslo - som tidenes yngste vinner.

Tre år senere var han ranket som verdens beste syklist og skulle forlate sitt amerikanske lag Team Motorola til fordel for franske Cofidis.

I oktober 1996 avslørte imidlertid tester at han hadde testikkelkreft, som også hadde spredd seg til lungene og hjernen.

Sjansene for å overleve var under 50 prosent, ifølge legene. Armstrong måtte gjennom to operasjoner, en for å fjerne den ene testikkelen og en for å fjerne kreften som hadde spredd seg til hjernen.

Sykdommen svekket ham naturligvis kraftig under tiden med kjemoterapi, men bare fem måneder etter at han fikk kreftdiagnosen, var han tilbake i trening.

I 1998 gjorde Armstrong comeback. Ikke for Cofidis, som sa opp kontrakten med amerikaneren på grunn av hans sykdom, men for US Postal. Det gikk ikke bra. Under andre etappe av Paris - Nice steg han utslitt av sykkelen og erklærte seg ferdig med sporten.

Men Armstrong var ikke ferdig.

Sammen med gamletreneren Chris Carmichael og tidligere lagkamerat Bob Roll (fra tiden i Team Motorola), bygde han seg opp igjen i fjellene i Nord-Carolina.

1998-sesongen ble avsluttet på sensasjonelt vis: Armstrong vant i Tour de Luxembourg, Rheinland-Pfalz Rundfarht, Cascade Classic i Oregon og ble nummer fire i Nederland Rundt, Spania Rundt og VM i Nederland.

Hovedmålet i 1999 var Tour de France. Og som de fleste vet, endte det med seier for Lance Armstrong. Og det ble seier i Tour de France også i 2000, 2001, 2002 og 2003.

Tidligere var det bare Miguel Induirain som hadde klart å vinne TdF fem år på rad. I 2004 sikter Lance Armstrong etter å bli den første som vinner TdF seks ganger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere