Japan ilegger Russland sanksjoner på grunn av Ukraina-krisen. Russiske obligasjonslån forbys i landet, mens visse russere får sine verdier i Japan fryst.

Det skjer etter at Russlands president Vladimir Putin har anerkjent de to ukrainske utbryterregionene Luhansk og Donetsk, som styres av russisk-støttede separatister, som selvstendige stater.

Om situasjonen forverres, vil Japan vurdere å innføre strengere sanksjoner, sier statsminister Fumio Kishida ifølge Reuters.

Canada innfører sanksjoner mot Russland

Canada følger sine vestlige allierte og ilegger Russland økonomiske sanksjoner. I tillegg sender landet ytterligere soldater til Øst-Europa.

Statsministeren kaller Russlands handlinger i Ukraina for en invasjon, og sier at det er fullstendig uakseptabelt. Videre heter det at Canada sammen med allierte vil ta steg for å isolere Russland økonomisk.

Trudeau sier i tillegg at opptil 460 soldater blir sendt til Latvia og den omkringliggende regionen for å styrke Nato i møte med den russiske aggresjonen.

Australia ilegger Russland sanksjoner

Russland oppfører seg som skurker og bøller, sa Australias statsminister Scott Morrison da han onsdag kunngjorde økonomiske sanksjoner mot Kreml.

Morrison sier at det vil bli innført målrettede innreiserestriksjoner og økonomiske sanksjoner mot personer i Russlands nasjonale sikkerhetsråd, og at det vil bli innført bredere sanksjoner mot de ukrainske utbryterregionene Donetsk og Luhansk, skriver kringkasteren ABC.

– Vi kan ikke tolerere antydninger om at Russland har en reell sak her. De oppfører seg som skurker og bøller, sier Morrison.

Vesten samles om sanksjoner mot Russland

EU, USA og Storbritannia kunngjorde tirsdag nye sanksjoner mot Russland. De skal ramme russiske eliter, banker og hindre tilgangen til vestlig finansiering.

EUs utenriksministre var samlet i Brussel tirsdag, mens den britiske utenriksministeren Liz Truss kunngjorde sanksjoner i London. USAs president Joe Biden kunngjorde de amerikanske sanksjonene i en tale fra Det hvite hus.

En vestlig tjenestemann opplyser til NTB at USA, EU og Storbritannia har koordinert tiltakene.

Bakgrunnen for sanksjonene er at Russland har besluttet å anerkjenne de to regionene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som uavhengige stater og sendt soldater dit.

Tirsdag ga også den russiske nasjonalforsamlingen grønt lys til at den russiske hæren kan bruke militærmakt utenfor Russlands grenser. Det skjedde på forespørsel fra president Vladimir Putin.

Første trinn

Biden omtalte de russiske stegene som starten på en russisk invasjon av Ukraina, og gikk hardt ut mot Putin.

– Hvem i Herrens navn tror Putin gir ham rett til å erklære nye såkalte land på territorium som tilhører hans naboer? Dette er et grovt brudd på folkeretten og krever et kraftig svar fra det internasjonale samfunnet.

Russlands anerkjennelse gjelder både de områdene av Luhansk og Donetsk som i dag kontrolleres av russiskvennlige separatister, og områder som kontrolleres av ukrainske regjeringsstyrker.

Både Biden og EU-ledere understreker at sanksjonene som nå er kunngjort, er første trinn, og at de kan skjerpes hvis situasjonen eskalerer.

Tidligere på dagen ble det kjent at regjeringen i Tyskland stanser prosessen med å godkjenne rørledningen Nord Stream 2, som skulle fraktet mer russisk gass til Europa.

Banker og folkevalgte

De amerikanske straffetiltakene er rettet mot to finansinstitusjoner, det statlige russiske utviklingsselskapet VEB og deres militære bank. Moskvas tilgang til vestlig finansiering og russiske eliter og deres familier skal også rammes, ifølge Biden.

EUs straffetiltak retter seg mot medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen som stemte for å anerkjenne opprørerkontrollerte områder i Ukraina som uavhengige, samt 27 personer, organisasjoner og bedrifter som truer ukrainsk territorium og suverenitet, opplyser unionens utenrikssjef Josep Borrell ifølge TT.

Borrell sier det handler om personer i tre kategorier: beslutningstakere, personer i forsvarssektoren og individer som har spredt desinformasjon. Det innføres også tiltak mot banker som blant annet finansierer det russiske militæret. EU stanser også handel med de berørte områdene i Ukraina.

Navnene på personene det gjelder, er ikke formelt offentliggjort, men Vladimir Putin selv skal ikke være på listen.

EU-sanksjonene ser dermed ut til å ligge tett opptil de britiske sanksjonene, som ble kunngjort tidligere tirsdag.

Oligarker

Britene innfører sanksjoner mot fem russiske banker, et stort antall medlemmer av Dumaen og tre styrtrike oligarker. I en melding fra utenriksminister Liz Truss går det fram at tiltakene rettes mot personer i Putins indre sirkel og banker som har finansiert den russiske okkupasjonen av Krim-halvøya.

De britiske sanksjonene rettes mot bankene Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank og Black Sea Bank, samt mot de tre oligarkene Gennadij Timtsjenko, Boris Rotenberg og Igor Rotenberg. De vil bli nektet adgang til Storbritannia, og alle britiske statsborgere og firmaer nektes å gjøre forretninger med dem og de fem bankene.

Ikke bekymret

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ga tirsdag uttrykk for at han ikke var særlig bekymret for sanksjonene som var varslet.

– Våre europeiske, amerikanske og britiske kollegaer vil ikke roe seg ned før de har brukt alle sine muligheter til å straffe Russland. De truer oss allerede med alle slags forskjellige sanksjoner, sa Lavrov, ifølge Reuters.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tirsdag kveld i Brussel. Han sier at Norge legger opp til å slutte seg til EU-sanksjonene.

Statsministeren er åpen om at sanksjonene også kan bety kostnader for Norge.

– Det har også betydning for de som utsteder sanksjonene. Det er en tydelig opptrapping og tydelig politisk markering, men vi står sammen med europeiske land og er rede til å stå i det.