Søndag kveld ble det kjent at Sverige stenger for reisende fra Storbritannia, det melder flere svenske medier.

BBC News melder at også Frankrike nå har bestemt for å stenge for britene.

Fra før har både Belgia, Nederland og Italia innført begrensninger og forbud for reisende fra Storbritannia. Også Tyskland meldte søndag at de at de innfører reisenekt.

Søndag kveld melder NTB at byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) oppfordrer regjeringen til å stenge grensen for reisende fra Storbritannia.

– Importsmitte dominerer nesten totalt i Norge nå. Samtidig meldes det nå om at en mutasjon av viruset er løs i Storbritannia, og den er 70 prosent mer smittsom. Den vil jeg ikke ha til Norge! Regjeringen må nå ta grep for å sikre oss, sier Johansen i et innlegg på Facebook.

Også partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, melder seg på:

- Forventer at regjeringen er tydelige på regler i møte med mulig ny importsmitte fra Storbritannia. To fly er ventet på mandag. Vi har foreslått obligatorisk testing ved grensen. Andre land stenger grensene for innreise. Effektive tiltak må være klare og formidlet før fly tar av, skriver han på Twitter.

Norge har ikke bestemt seg

Pressekontakt i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Nettavisen klokken 20.10 at Norge fremdeles ikke har bestemt seg for om det vil bli innført restriksjoner mot reisende fra Storbritannia eller ikke-

- Bent Høie uttalte tidligere at Helsedirektoratet har fått et oppdrag, og så skal de komme med råd, og så skal myndighetene komme med en beslutning basert på det, sier pressekontakten.

Les også: «Panikk» rundt ny variant av koronaviruset - slik vurderer FHI viruset

Over 1.000 tilfeller

I Storbritannia er det funnet over 1.000 tilfeller av den nye varianten av koronaviruset, som kan være opp til 70 prosent mer smittsom enn det vanlige koronaviruset, men trolig ikke mer dødelig.

Dette er de foreløpige restriksjonene fra EU-landene:

  • Den nederlandske regjeringen har besluttet å stanse alle flygninger fra Storbritannia fra søndag og foreløpig fram til 1. januar.
  • Belgia har stengt grensene fullstendig i minst et døgn, opplyste statsminister Alexander De Croo søndag.
  • Også Italia har meldt at de stanser aller flygninger.
  • I Tyskland opplyste en talsperson for regjeringen søndag at det også vil bli innført restriksjoner for reisende fra Sør-Afrika.
  • I Irland har det blitt bestemt at det vil bli stengt for flyvninger fra Storbritannia i minst 48 timer fra midnatt søndag, det melder BBC.
  • Bulgaria har også stanset transport med fly til og fra Storbritannia fra og med midnatt søndag.
  • Østerrike planlegger å innføre stans for Storbritannia, men detaljene er foreløpig ikke klare.

Hastemøte

Søndag ble EUs medlemsland hasteinnkalt til et videomøte samme kveld om den nye varianten av koronaviruset som sprer seg raskt i Storbritannia, opplyser EU-president Charles Michels kontor til Ritzau.

Foreløpig har ikke Norge innført noen reisenekt for reisende fra landet, men både Helsedirektoratet og FHI melder at de følger situasjonen nøye.

Stenger havn

Den viktige ferjeterminalen Dover i Storbritannia har innført utreisenekt for all utgående trafikk etter at Frankrike har stengt grensa.

Ferjeterminalen er «stengt for all trafikk fra Storbritannia inntil videre på grunn av grenserestriksjoner i Frankrike», heter det i en uttalelse fra havnen.

Stengingen gjelder både vare- og passasjertrafikk.