*Nettavisen* Nyheter.

Land i sikte!

Askekaoset har for en stakket stund synliggjort verdens sårbarhet, størrelse og geografi. Foto: (Marith Brithsdatter)

Vi flyr hjem i kveld. Det er helt, veldig, ganske, temmelig sikkert.

26.04.10 10:47

Les FØRSTE DEL og ANDRE DEL av rapporten fra våre askefaste kolleger

Sånn er det altså å være strandet på en øy. Klassikeren fra litteratur, film, tv og revolverintervjuer er blitt virkelighet, selv om øya ikke er øde, og vi nyter luksusversjonen av en vitsetegning. Vi er Askefast på Malta på femte døgnet, og ved godt mot. Om ikke Moder Jord slipper en ny kjempepromp, går Norwegian-avgangen i kveld etter skjema, og vi har garanterte plasser. For skams skyld bør vi vel benytte dem, selv om det hjemmefra meldes om uggent snøvær. Kanskje like greit. Jeg er uansett gått tom for solkrem, og redaktøren der hjemme ser deadline for neste papirutgave rase mot seg som et løpsk godstog.

Askekaoset har for en stakket stund synliggjort verdens sårbarhet, størrelse og geografi. Turer vi for en uke siden målte i kroner og timer, har vi i nå måttet kalkulere i dager og avansert logistikk. For andre her på øya råder usikkerheten fremdeles. Ikke alle har billetter til de første dagers avganger. Broker av halvdesperate samtaler svirrer i lufta. "Prøv å google 'train Rome London'" "Er det ledig plass på cruiseskipet som drar fra Valetta i kveld?" "Vet du om reiseforsikringen vår dekker longdrinks mot sjøsyke?"

Usikker på sommerens utsikter? Her er 8 DANSKE NYHETER

På den annen side: Et britisk pensjonistpar vi treffer på en hotellterrasse i Mdina aner ikke når de kommer hjem og er stålende fornøyd med det.
- Vi kunne ikke hatt det bedre. Hyggelige folk, god vin og alle snakker engelsk.

Som i så mange andre av livets tildragelser er det usikkerheten som er verst. Vel, i vårt tilfelle er i grunnen usikkerheten det eneste som på noe vis kan kalles ille. Informasjon og prognoser veksler fra time til time. Vi hører om fly som snur i lufta, og skremmes over avisoverskrifter om at myndighetene lar flyselskap, altså de som ser konkursspøkelset blunke til dem bak neste blåne, fly på "egen risiko" gjennom lave askekonsentrasjoner. Hvor stort trykk blir det av en bransje med daglige milliardtap? Hvor mye forvrenges av konfliktkåte media?

26 PERFEKTE PAUSER langs Norges landeveier

Denne uka vil forandre våre reisevaner, uten at jeg skal spå for bastant om hvordan eller hvor lenge. Jeg merker på meg selv at jeg vurderer retrettmuligjetene fra neste planlagte tur. Jeg ser fergeruter, toglinjer og kjøreavstander med nye øyne. Og når jeg på en god dag ser Sicilias kyst her fra Malta, er den også blitt noe annet enn en vakker utsikt. Den er blitt en fluktrute fra paradiset.

Fortell oss DIN HISTORIE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.