RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Land med god økonomi dominerer OL-vinnerlistene

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): God økonomi er et kjennetegn ved land som tar mange medaljer under OL, mener professor i idrettshistorie Matti Erik Goksøyr ved Norsk idrettshøyskole.

Årets olympiske vinterleker plasserer Russland på topp med 33 medaljer. USA tok 28 medaljer og Norge endte på tredjeplass med 26 medaljer sammenlagt. Medaljestatistikken viser at det er de rike landenes utøvere som bringer med seg edle metaller hjem.

– Det er bred enighet om at økonomi er en viktig faktor når det kommer til å vinne OL-medaljer, sier Goksøyr til Vårt Land.

Afrikanske land kommer ikke langt opp på medaljestatistikken på grunn av dårlig økonomi, mener han, og viser til at dette er land som lykkes i idretter som anses som relativt billige å holde på med, for eksempel løping.

– Man kan godt si at det har blitt for vanskelig å lykkes uten mye penger å investere i nasjonale programmer. Men det er idrettens dynamikk å alltid skulle sprenge grenser. Det blir stadig mer krevende og dyrt å følge med, sier Goksøyr.

Goksøyrs konklusjoner er ikke unike. Andre økonomer har tidligere koblet økonomi og medaljer. Argumentet gjelder ikke kun vinter-OL, men også sommer-OL.

Goksøyr mener likevel at det også finnes andre forhold som har mye å si for medaljesuksess i OL. Styresett er en av disse faktorene. Demokratiske land lykkes best, men det finnes unntak på det motsatte, sier Goksøyr, og bruker den tidligere Sovjetunionen, det tidligere Øst-Tyskland og Kina som eksempler. En annen faktor er evne til god organisering. Vinnertradisjon er også en nøkkel til suksess, mener Goksøyr. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere