*Nettavisen* Nyheter.

Landbrukets byggeaktivitet halvert

Oslo (NTB): Byggeaktiviteten i landbruket stuper. Svak bondeøkonomi får skylden.

Fra 2002 til og med 2007 bygde norske bønder i gjennomsnitt 510.000 kvadratmeter hvert år med nye fjøs, driftsbygninger og drivhus. For årene 2008 og 2009 er byggevirksomheten halvert, til rett over 250.000 kvadratmeter, skriver Nationen.

Den nedadgående trenden fortsetter. Etter årets seks første måneder melder Statistisk sentralbyrå (SSB) om et rekordlavt byggenivå i norsk landbruk.

Byggeaktiviteten i landbruket utgjorde 13 prosent av den totale byggingen av næringsbygg, offentlige bygg og kontorer målt i antall kvadratmeter i 2007. I fjor var andelen sunket til nær 6 prosent.

Bondelaget mener nedgangen er alvorlig:

- Byggeaktiviteten er sjokkerende lav. Dette må være et alvorlig faresignal. Fornying av driftsapparatet er helt nødvendig om vi skal klare å produsere mat på norske ressurser til stadig flere folk, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til Nationen.

Han legger til at fornyingstakten var lav allerede før fallet de siste årene.

Bondelaget krever en ekstraordinær investeringspakke, gunstigere regler for avskriving og skattefritak for den delen av inntekten som går direkte til investeringer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.