OSLO (NTB, Nettavisen): – Jeg er opprørt og sint. De uakseptable forholdene i svineproduksjonen som Brennpunkt avdekker, gjør meg uvel og skuffa. Dyreplageri er et lovbrudd og skal slås hardt ned på, sier Bollestad i en kommentar til dokumentaren, som ble sendt onsdag.

Bollestad slår fast at dyr i Norge ikke skal lide.

– Filmen viser dårlige holdninger og en forkastelig ukultur hos dem som har slike forhold i fjøset sitt. Bønder som ikke behandler dyrene sine bra, har ikke noe i landbruket å gjøre, understreker hun.

Vil møte næringen

Bollestad vil nå ta initiativ til et møte med næringen.

– Det er viktig for meg at både myndighetene og næringen nå fortsetter arbeidet for å hindre at bønder behandler dyrene på en uforsvarlig måte. Jeg vil be om et møte så fort som mulig med næringen og Mattilsynet for å drøfte hva vi ytterligere skal gjøre for å unngå slike forhold, sier hun.

Politianmelder produsent

Nortura sier i en pressemelding at de har politianmeldt en av produsentene som er med i filmen.

- Vedkommende er leverandør til Nortura og er involvert i en episode som er helt uakseptabel. Det gjelder kastrering av gris uten bruk av bedøvelse. Nortura tok umiddelbart kontakt med bonden da vi ble gjort kjent med det og meldte saken til både politi og Mattilsyn. Han har også selv valgt å melde seg til Mattilsyn og politi, skriver Nortura.

- Helt uakseptabelt

- Jeg er bonde selv, og det filmen viser går imot alt jeg står for. Det er vondt å vite at slikt dyrehold finnes hos noen kolleger, selv om det er få. Det er helt uakseptabelt for forbrukerne, for landbruket og ikke minst for dyra sjøl, sier styreleder Trine Hasvang Vaag ifølge pressemeldingen.

- Dette er første gang at Nortura har gått til det skrittet å politianmelde en av våre produsenter. Dette har vi gjort fordi det er riktig å gjøre når vi blir kjent med et alvorlig lovbrudd, og fordi det skal ikke være noen som helst tvil om hva slags holdning Nortura har til hendelsen i filmen. Dette er å sende et krystallklart signal til egne rekker og det forventer jeg at alle er enige om, sier Hasvang Vaag.

Hasvang Vaag sier Nortura iverksetter ytterligere tiltak for å sikre at regelverket følges.

- Svineriet må stanses

Reaksjonene har vært sterke på NRK-dokumentaren fra flere hold:

- Dette svineriet må stanses. Vel og merke spiser ikke jeg som er muslim gris, men også grisen må behandles med respekt og en må følge alle spillereglene og skape god dyrevelferd. Dette er fullstendig uakseptabelt og torturlignende, skriver stortingsrepresentant Abid Q. Raja fra Venstre på Twitter.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland mener det er behov for hyppigere og mer uanmeldt kontroll. Og at Mattilsynet må sikres ressurser og sterkere virkemidler for å sikre dette.

Nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm mener vi trenger et nasjonalt permanent dyrepoliti.

Landbrukspolitisk talsperson for Høyre, Margunn Ebbesen, sier hun rystet etter å ha sett dokumentaren.

– Nå er det viktig at næringen og bøndene rydder opp. Loven er klar på hvordan ting skal gjøres, så her er det klart at det må ryddes opp. Vi må også se på hvordan tilsyn gjennomføres, og om det skal gjøres noen endringer, sier Ebbesen til NTB.

Næringen reagerer overfor filmselskapet

Onsdag kveld sier bonde Jonny Thu til NRK at han har anmeldt filmselskapet Piraya Film og Norun Haugen som filmet med skjult kamera til politiet.

– Jeg har anmeldt henne for brudd på dyrevelferdslovens paragraf fire og fem som handler om hjelpeplikt og varslingsplikt. Jeg har også anmeldt henne for aktiv dyremishandling, noe hun selv har erkjent.

Norsvin-leder Bjørn Ståle Bekkeheien reagerer på bruken av skjult kamera og sier at han er imot metodene som er brukt.

– Å gå inn i et fjøs, eller et hjem, eller et annet sted, med skjult kamera og skjult mikrofon, er det verste et menneske kan bli utsatt for, sier Bekkeheien til NRK.

– Overraskende

Kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norges Bondelag sentralt sier at flere av scenene i dokumentaren kommer overraskende på dem.

– De skjulte opptakene er avsluttet i 2016. Før det og i ettertid er det jobbet mye med dyrevelferd i næringen, sier hun.

Jakobsen understreker samtidig at det som vises i dokumentaren er uakseptable handlinger og at Bondelaget ikke kan støtte bønder som har slike forhold.

Det er det prisbelønte filmselskapet Piraya Film som har laget dokumentaren.