Landesorg etter brannkatastrofe

Foto: STRINGER/BRAZIL Reuters

Fortvilte pårørende venter på å få vite om deres kjære er blant de omkomne i nattklubbrannen i Brasil i helgen.

29.01.13 15:31

Santa Maria (NTB-AFP-DPA): Flere har allerede fått det tunge budskapet om at et familiemedlem er død.

Mange gråt og andre lukket øynene i bønn mandag, mens arbeidet med å identifisere omkomne gikk videre.

– Jeg har lett etter tantebarnet mitt siden i dag morges, og nå er hun identifisert, fortalte en kvinne. I en idrettshall sto brune kister på rekke og rad mens slekt og venner gråt og klemte hverandre eller bare satt stille i klynger ved sin kiste.

Myndighetene i Brasil har erklært tre dagers landesorg etter den tragiske ulykken. nattklubbrannen som tok minst 231 unge liv i helgen. De fleste av de omkomne var mellom 18 og 25 år gamle, og øyenvitner forteller at mange ble trampet i hjel i panikken.

Andre døde av giftig røyk som skal ha spredt seg fra brennende isolasjonsmateriale i taket på nattklubben Kiss i Santa Maria sør i Brasil natt til søndag.

Kaster skygger
– Dette er en tragedie som har rammet oss alle, sier Brasils president Dilma Rousseff, som har avbrutt en utenlandsreise som følge av brannen.

Myndighetene i Brasil avlyste et arrangement mandag som skulle markere at det er 500 dager igjen til åpningen av fotball-VM, som landet skal arrangere neste år. Bekymringer for sikkerheten kaster også skygger over forberedelsene til sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016.

– Til å begynne med var det en liten brann, men etter noen sekunder spredte den seg eksplosivt. De som sto nær scenen, greide ikke å komme seg ut, forteller Tayenne Vendruscolo som overlevde tragedien.

En annen overlevende, Michelle Pereira, sier at et medlem av bandet Gurizada Fandangueira, som spilte på nattklubben, løftet en fakkel i været. Gnister fra fakkelen utløste flammer i taket, og flammene spredte seg raskt til hele lokalet, sier hun.

Nødutganger stengt
– Metallgjerdene de brukte til å ordne køen av folk som skulle inn, ble til barrierer som hindret folk i å komme ut. Nødutgangene var umulige å åpne, forteller den unge tannlegen Mattheus Bortolotto, som mistet en nær venn i brannkatastrofen.

Sikkerhetsvaktene ville til å begynne med bare slippe ut folk som viste kvitteringer for at de hadde betalt regningene sine. I Brasil er det vanlig at man betaler inngangsavgift, mat og drikke først når man forlater et diskotek.

Rundt 100 av de skadde i brannen ble mandag fortsatt behandlet på sykehus, og 30 av dem var koblet til respirator. Brannen i Brasil skal være den verste katastrofen i sitt slag siden over 300 mennesker omkom i en brann i et diskotek og kjøpesender i Luoyang i Kina i år 2000. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.