Gå til sidens hovedinnhold

Landet i vannet

Rakettmannen landet i vannet da han forsøkte å fly fra Afrika til Europa.

Den såkalte rakettmannen Yves Rossy skulle fly over Gibraltarstredet med et minijetfly. Men etter en kort stund landet han i vannet og ble reddet opp av redningsmannskaper. Han er etter forholdene i fin form, og er sendt til sykehus for en legesjekk.

- Han er på vei til sykehus fordi det er en rutine å få en helsesjekk. Forhåpentligvis vil han snart kunne kommentere saken selv, sier en talsmann.

Flyturen startet fra Marokko klokken 15.00 onsdag, men etter kort tid landet han i vannet.

Talsmannen omtaler likevel flyturen som en suksess fordi Rossy våget å begi seg ut på den farlige flyturen.

Hele flyturen ble filmet og vist direkte til millioner av seere verden over. Etter 14 minutter i luften forsvant han fra TV-bildet. Det neste TV-bildet viste Rossy liggende i havet.

Fart på 200 kilometer i timen
Vanligvis flyr Yves Rossy passasjerfly av typen A320 Airbus for Swiss airlines. Men onsdag tar han altså turen over Middelhavet.

Med små vinger og fire jetmotorer festet til ryggen, kan Rossy oppnå en fart på 200 kilometer i timen.

Med forsøket håpet Rossy, som kaller seg selv «Fusion Man», på å bli det første mennesket til å krysse Gibraltarstredet med et minijetfly.

- Dette kommer til å bli historisk. Ingen har noensinne gjort dette tidligere, sa han i forkant av flyturen.

Rossy startet flyturen ved å hoppe ut av et fly i 6500 fots høyde over Tanger i Marokko. Så fort han var i luften, startet han opp de små jetmotorene.

Skulle lande på en strand
Planen var å lande på en strand i Sør-Spania etter en 15 minutter lang flytur.

Minijetflyet til Rossy har ingen kontroller eller spaker. Vingene måler 2,4 meter og veier 55 kilo inkludert jetmotorer og drivstoff. Eneste måte å svinge på, er å bruke sin egen kropp. Rossy var iført en flammesikker drakt for ikke å bli skadet av jetmotorene som er montert farlig nær kroppen hans. Motorene hans går på parafin.

Rossy fløy for første gang med sitt minijetfly i 2006. Jetmotorer har også tidligere blitt brukt til å få enslige mennesker opp i lufta, men Rossy er den første til å lage et minifly som får mennesker til å ligge vannrett i en stabil høyde over lengre tid. Han har tidligere krysset Den engelske kanal.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken