Gå til sidens hovedinnhold

Landets dårligste boliglån

Vær glad du ikke har boliglån i disse bankene.

Etter en nøye gjennomgang av Finansportalens boliglånsbarometer kårer NA24 landets dyreste boliglån.

Våre funn viser at du taper mye penger på å velge feil bank. Rentedifferansen mellom billigste og dyreste boliglånsbank på Finansportalen gir et tap på mer enn 250.000 kroner dersom du velger den dyreste (les mer under).

Legger inn mange låneprodukter
Det er ikke lett å identifisere de dyreste boliglånene på Finansportalen. Mange banker legger inn flere låneprodukter med ulik rente til tross for at våre kriterier er klare: Vi tok utgangspunkt i ett standard boliglån (førstehjemslån og rammelån ikke inkludert) på to millioner kroner, flytende rente, 25 års nedbetaling og sikkerhet innen 60 prosent.

Daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen forklarer:

- Forklaringen på dette er at vi, etter vår mening, stiller det riktige spørsmålet. Vi gir brukerne svaret på hvilke lån blir billigst og dyrest hvis de kan stille med sikkerhet på X prosent. Dette er et annet spørsmål enn bankbarometre i markedet har stilt før vi oppsto. Hvis du tenker over dette, vil du se at det er vårt spørsmål som er det riktigste å stille sett fra en forbrukers ståsted. For eksempel gjør vår spørsmålsstilling det mulig for en forbruker å oppdage at et lån med sikkerhetskrav på 80 prosent er billigere enn ett med 60 prosent, noe som skjer stadig vekk, sier Realfsen.

Småbanker dyrest
NA24s jakt etter det dyreste boliglånet medfører derfor en manuell gjennomgang av Finansportalens liste. Konklusjonen er at det er små regionalbanker som opererer med de dyreste boliglånene.

Som tabellen nederst viser går i utgangspunktet Kragerø Sparebank av med tittelen som landets dyreste boliglånsbank. En effektiv rente på 4,95 prosent er hele 1,8 prosentpoeng dyrere en billigste bank Cultura Sparebank.

Når NA24 gjør banken oppmerksom på saken, reagerer bankens direktør kjapt.

- Takk for at NA24 gjorde oss oppmerksom på resultatene. Vi må bare beklage at betingelsene knyttet til Kragerø Sparebank ikke er korrekt oppdatert i Finansportalen. Heldigvis er det ikke disse prisene vi presenterer for våre kunder. For lånet i NA24s eksempel tilbyr vi en effektiv rente på 3,55 prosent, sier adminstrerende banksjef i Kragerø Sparebank Jon Guste-Pedersen.

Dermed må vi et hakk ned for å finne dyreste boliglån. Bø Sparebank inntar den lite hederlige førsteplassen med sitt rentetilbud på 3,9 prosent nominelt og 4,01 prosent effektivt.

250.000 kroner tapt over 25 år
Det er en rentedifferanse 0,81 prosent sammenlignet med Din Banks rente på 3,20 prosent. Månedlig terminbeløp er 10.487 kroner i Bø Sparebank, og 9.641 kroner i Din Bank. Over 25 år betyr differansen at du betaler 250.383 kroner mer i renter i Bø Sparebank for akkurat det samme lånet.

Her er resultatene etter vår jakt på landets dyreste standard boliglån:

Hele resultatlisten ser du her.

Kommentarer til denne saken