*Nettavisen* Nyheter.

Landeveisrøverne

"Bøndene" har skjønt det. Nå skal bergenserne betale veien for dem. Som om ikke bergenserne betaler for nok veier.

24.08.05 07:31

Det er direkte morsomt å se den kreativiteten "bøndene" i Hardanger og Voss nå legger for dagen for å få nye veier. Som små klansmenn i forne tider skal de avstraffe alle som drar gjennom området sitt med en skatt. De kaller det bompenger.

Det samme gjør de på Askøy - de vil fortsette å betale bompenger - og på Nordhordlandsbroen. Der ser de det som eneste mulighet til å få nye veier. Men det er likevel annerledes. For ingen trenger å dra til Askøy. For de fleste er det faktisk en fordel å aldri dra til Askøy. Nordhordland er heller ikke noe must, selv om det er hovedveien nordover. Men med Voss og Kvamskogen er det annerledes. Man kunne llike godt satt et gjerde rundt Bergen og sagt; ut herfra kommer dere ikke å betale.

Jeg klandrer egentlig ikke "bøndene" som alltid har vært noen grådige jækler: De jeg klandrer er selvsagt politikerne som lar dette skje. For det vil de. Til tross for at den norske bilisten betaler 50 milliarder årlig i forskjellige avgifter har vi et veinet som Albania ler av. Og til tross for at kassene bugner og alle vet at infrastruktur er en forutsetning for et vellykket næringsliv, velger vi å kun bruke 12 milliarder på samlet veibygging og vedlikehold av veier årlig.

Hva blir det neste. Det blir selvsagt lokal moms på toppen av vanlig moms "for å dekke inn eldreomsorg, eller skole, eller ett eller annet det offentlige trenger mer penger til fordi de kaster vekk penger på ineffektiv administrasjon og papirflytting, på 800.000 offentlig ansattesom snart blir til 1 million når vi får den nye regjeringen.

De som må betale regningen er ikke de rike. For dem betyr det ingenting. De gråter uansett når de må skille seg av med en 20 kroning. Det er derfor de er rike. Nei, dette må du og jeg betale. Vi som jobber i, eller driver små og mellomstore private bedrifter, og som er for tomsete til å skjønne at dette er det mulig å si nei til - om ca tre uker - ved valgurnene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.