RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Låneiveren dabber av

Sist oppdatert:
Etter at husholdningenes låneiver har vært overraskende høy, faller kredittveksten i april. Dermed taler stadig mer i retning av et nytt rentekutt fra Svein Gjedrem
Norges Banks kredittindikator (K2) viser en årlig vekst på 8,2 prosent i april.

Ifølge en rundspørring gjort av nyhetsbyrået Reuters blant makroøkonomer var det i snitt ventet en økning på 8,5 prosent.

I mars var veksten 8,7 prosent.

Norges Bank følger spesielt nøye med på tallet for husholdningene isolert sett. Her var det en vekst på 10,2 prosent i april, mens tallet i mars var 10,8 prosent.

Mange, inkludert Norges Bank, har vært overrasket og bekymret over hvor høy låneveksten har vært i husholdningene, men nå ser det altså ut som lavere boligpriser og økende ledighet begynner å gi sitt utslag også her.

Veksten i lånene våre bremser altså i det minste opp, til tross for at rentene faller.

Det gjør det enda mer sannsynlig at Norges Bank kutter sin styringsrente videre. Men det er fortsatt verdt å merke seg at det ikke er nedgang i lånene, bare en mindre vekst.

Bakgrunn

Dette er et mål for stor bruttogjeld norske husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Tallet publiseres av Norges Bank omtrent en måned etter avslutningen av den aktuelle måneden.

Det tallet som får mest oppmerksomhet er endringen i forhold til samme måned i fjor.

I tillegg til hovedtallet, er det fokus på endringen i kredittindikatoren for husholdningene isolert sett. Dette tallet svinger mindre fra måned til måned enn bedriftenes opplåning.

Norges Bank følger nøye med på kredittindikatoren for å vurdere om renten skal settes opp eller ned. En høy vekst i kredittindikatoren indikerer stor vilje til å låne til dagens rentenivå, og da øker sjansen for at renten blir satt opp for å øke "prisen på penger".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere