RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lånemoro kan bli til rentegråt

Sist oppdatert:
Økt låneopptak kan få Norges Bank til å presse hardere på rente-pedalen. Nå vil Harald Magnus Andreassen i First ha økt rente for å stoppe lånemoroa
Gårsdagens statistikk over låneopptaket til norske husholdninger viser at folk flest fremdeles gearer opp sin privatøkonomi med å låne penger. Gjelden økte med hele 11,8 prosent i januar, noe som er en tangering av fjorårets rekord.

Nå går Harald Magnus Andreassen i First Securities ut i Dagens Næringsliv og advarer mot for lettsindig opplåning.

- Det høye nivået på gjelden fører til at en renteoppgang biter hardere, sier Andreassen til avisen. Han mener at rentenivået vil stige til rundt 3 prosent ved utgangen av året og at rentene vi fortsette å stige til neste år.

Han advarer nå de som tar opp lån med å vise til konsekvensene.

- Jeg frykter at en del som tar opp lån nå, ikke fult ut tenker på konsekvensene av det, sier den bekymrede sjeføkonomen til avisen men avviser at en renteøkning vil føre til gjeldskrise eller boligkrakk men minner om hva som kan skje dersom rentene kommer opp til 2001-nivå.

Anslaget, som Kredittilsynet har gjort, viser at et rentehopp til nivåene i 2001 vil øke andelen husholdninger der rentebelastningen utgjør 30 prosent av inntekten eller mer fra 41.000 til 182.000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere