RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Låneveksten øker, men ikke i bedriftene

Sist oppdatert:
Låneveksten i Norge øker, men det er bare privatpersoner som øker gjelden. Tross rekordlav rente faller bedriftenes lånevolum. Det kan skape problemer for Svein Gjedrem og Norges Bank
Norges Banks Kredittindikator (K2) viste en kredittvekst på 7,4 prosent i desember. Det er opp fra 7,1 prosent i november.

For husholdningene isolert sett var veksten i desember 11,3 prosent, mot 10,8 prosent i november.

For bedriftene falt kreditten med 0,8 prosent i desember, mot minus 0,2 prosent i november, som da var den første månedene med negative tall på lang tid.

Tallene viser altså en stadig økende kløft mellom privatpersoners lånelyst og bedriftenes nøling, og det er trolig et problem for Norges Bank: For å stimulere bedriftenes investerings- og lånelyst slik man ønsker, står man i fare for å skape en lånedrevet boligboble i husholdningene.

På forhånd ventet Nordea at kredittveksten for bedriftene ville ta seg opp igjen, fremgår det av bankens morgenrapport om renter og valuta.

- Kredittveksten falt betydelig fra oktober til november, først og fremst forårsaket av fall i veksten til bedriftene. Grunnen til det var av mer teknisk art, det steg uvanlig mye i samme måned i 02 og gir ingen grunn til å tro på videre fall. Vi tror kredittveksten til bedriftene kan trekke noe opp igjen i desember, heter det.

Derimot var veksten for husholdningene enda sterkere enn det Nordea hadde trodd. Banken hadde på forhånd spådd en vekst på 10,9 prosent i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere