Lange dager i barnehagen gir ikke mer ulydige barn

Oslo (NTB): Barn blir ikke mer aggressive og ulydige av å tilbringe mange timer i barnehagen, viser ny norsk forskning. Resultatene peker i motsatt retning av hva forskning fra USA gjør.

Den norske studien baserer seg på den omfattende mor- og barn-undersøkelsen (MoBa), og data fra 72.000 mødre og dere barn - både enebarn og søsken - er hentet inn, opplyser Folkehelseinstituttet.

Forskerne har så sendt ut spørreskjemaer til mødre og spurt om aggresjon og lydighet ved både 18 og 36 måneders alder, samt hvor mye tid barna tilbrakte i barnehage.

Når forskerne så på atferden til barn som var flere timer enn søsknene sine i barnehagen, fant de ingen økning i problemer.

- Norske familier har lett tilgang til barnehager av relativt jevn og god kvalitet. Spesielt er det færre barn per voksen i norske barnehager enn i de fleste andre land, sier Henrik Zachrisson, forsker ved Folkehelseinstituttet og Atferdssenteret ved Universitetet i Oslo.

- Dessuten har vi foreldrepermisjon som gjør at barn starter i barnehagen ved ett års alder eller senere, ikke ved noen måneders alder slik veldig mange barn gjør, for eksempel i USA. Den norske familie- og barnehagepolitikken kan derfor godt tenkes å være en del av forklaringen på disse resultatene, fortsetter forskeren. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.