Gå til sidens hovedinnhold

Lange passkøer - politiet avslører hvilken dag du bør sjekke etter time

Kommer med tips til når det er lettest å få tak i passtimer.

I april i år gikk politiet ut og advarte om at de forventet ketchup-effekt på passkontorene når samfunnet åpnet opp igjen.

Bare i Oslo-området var det et etterslep på 100.000 pass, fordi mange droppet både utenlandstur og passfornyelse i fjor.

Politiet opplyser til Nettavisen at det ikke er ledige passtimer før om tre uker. En så lang ventetid er ganske uvanlig for årstiden, sier Lars Borge Blomquist, leder for passavsnittet i Oslo politidistrikt, til Nettavisen.

– Om våren er det normalt, kanskje til og med mer. Så roer det seg i juli, og høsten pleier å være en veldig rolig sesong for oss. Alt det er forskjøvet nå, sier Blomquist, med henvisning til koronapandemien.

Lover bedring

Vikarene på passkontoret jobber i år om høsten i stedet for våren:

– Vi driver nå og får flere folk på plass, for å ta unna så mye som mulig gjennom høsten og vinteren. Vi har folk på opplæring i disse dager. Når alt er klart så vil det komme ganske mange flere timer enn det som er der nå, sier Blomquist og lover utvidede åpningstider fremover.

Les også: Vanngebyret i Oslo kan bli skyhøyt etter vannskandalen: - Helt uakseptabelt

Målet er å bruke det neste halve året på å få bukt med etterslepet.

Timer går til spille

En god del timer blir også kastet bort, forteller avsnittslederen:

– Vi opplever at veldig mange ikke har med seg nødvendig dokumentasjon, så mange timer går til spille fordi man må bruke dem til å forklare publikum hva de måtte hatt med seg. Vi prøver å informere gjennom våre kanaler hva som er nødvendig, men det er ikke alle som får med seg, dessverre. Så da bruker vi mye tid og timer på det, sier Blomquist, som ikke har noen tall på nøyaktig hvor mange timer som blir kastet bort.

– Men det er mange ganger daglig, sier han, og legger til:

– Det er et problem vi prøver å løse. Vi opplyser om dette på våre sider, har sendt ut SMS og forsøkt litt ulike løsninger, men til nå har det ikke vært helt vellykket. Det er noe vi må se på fremover. Hvis alle våre timer hadde vært brukt på det de skulle, utstede pass, så hadde vi ikke hatt så mye kø, sier Blomquist.

– Høstferien i skolen starter fredag 1. oktober for Oslo-skolene. Når bør man booke passtime for å være sikker på at passet kommer i posten i tide?

– Bestill så tidlig som mulig. Trenger man pass snart så er det ikke noe poeng å vente, svarer Blomquist, og legger til:

– Men det hjelper heller ikke å bestille i god tid hvis du ikke har med deg dokumentasjonen som trengs. Da forsvinner den timen, og neste gang rekker du ikke reisen din, sier avsnittslederen til Nettavisen.

Les også: Nå har Norwegian endret cashpoints-reglene sine: - Har grunn til å være misfornøyd

Bestill timer fredag

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo-politiet, Steinar Wulfsberg-Gamre, har følgende tips til de som sliter med å få ledig time:

– Vi legger jevnlig ut nye timer, så selv om det ser fullt ut i august legger vi ut flere timer hver fredag, sier han, og legger til:

– Vi legger også ut ekstra ressurser hvis vi ser vi har kapasitet til det. Publikum bør jevnlig sjekke våre nettsider for å se etter disse timene eller timer som blir ledige når noen avbestiller.

Ellers finnes det også en nødløsning:

– Er det helt kritisk og man ikke har klart å skaffe seg ordinært pass kan man komme noen dager før reisen for å få utstedt et nødpass. Det er viktig at man følger med på utløpsdatoen på passet sitt og bestiller time i god tid før planlagt reise, sier Wulfsberg-Gamre.

Det er også mulig å søke om pass i en annen kommune enn din folkeregistrerte adresse.