RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lange renter ned, men ikke til bunn

Sist oppdatert:
Lange obligasjonsrenter, som danner grunnlag for bankenes fastrentelån, falt i går etter Norges Banks rentekutt. Men de er fortsatt klart over bunnen man så for to uker siden
Les også:
Kronen faller videre
Skuffet Gjedrem varsler saftige kutt

At Norges Bank i går kuttet renten med ett prosentpoeng var ventet med de fleste. Men signalene om videre kutt var mer aggressive enn ventet.

Markedet tolket signalene til at det er sannsynlig med en styringsrente fra Norges Bank under 3 prosent til høsten, mot dagens nivå på 4 prosent.

Sentralbanken har aldri gitt signaler i retning av en så lav rente.

Dette førte til at også avkastningen på langsiktige obligasjoner falt i markedet i går ettermiddag. Disse rentene danner grunnlaget for bankenes tilbud om fastrentelån på boliger.

Renten ("yielden") på den toneangivende tiårige statsobligasjonen falt fra et kvart prosentpoeng fra 4,73 til 4,48 prosent.

Dersom denne trenden fortsetter, kan man få lavere fastrentetilbud fra bankene, etter at disse jevnt over er blitt oppjustert noe den siste uken.

Men det er verdt å merke seg at det lange rentenivået fortsatt er klart over bunn-nivået for to uker siden, da yielden på tiårige norske statsoblibgasjoner var nede i 4,22 prosent.

Så mens markedets forventninger til renten på kort sikt (i høst)nok falt til et nytt bunn-nivå i går, er bildet ikke like entydig når det gjelder utsiktene på lengre sikt - som danner grunnlaget for de faste rentene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere