Gå til sidens hovedinnhold

Langt færre dødsulykker med skytevåpen

Oslo (NTB): Mellom 1969 og 2009 gikk antall dødsulykker med skytevåpen ned med 90 prosent blant norske menn. Forskere tror det skyldes endrede holdninger og større vekt på sikkerhet.

Av 5.660 dødsfall forskerne fra Folkehelseinstituttet har sett på, var 3 prosent ulykker, skriver Dagens Medisin. Det vil si rundt 170 dødsfall i hele perioden eller fire til fem dødsfall i året.

- Utviklingen er svært positiv. Vådeskudd med dødelig utgang skjer svært sjeldent i dag, sier forsker Finn Gjertsen. Han sier forskerne ikke fant noen direkte effekt av at det på 1980-tallet ble innført obligatorisk opplæring av jegere, men Gjertsen tror likevel tiltaket kan ha hatt en effekt.

- Lovendringene har nok bidratt til kulturelle endringer knyttet til det å bruke våpen. Sikkerhet og forebygging vektlegges i større grad i dagens samfunn, forklarer han. Det gjelder også bevisstheten rundt trygg transport og oppbevaring og omkring kombinasjonen alkohol og våpen.

- Det er ikke lenger akseptert å ha med seg «lommelerka» på jakt.

Også antall selvmord med skytevåpen falt markant i den andre halvdelen av perioden, etter at det i 1991 ble innført krav om polititillatelse for å kjøpe hagle. Etter 2003 gikk også antall drap med skytevåpen ned. Her peker Gjertsen på flere faktorer, blant annet bedre medisinsk behandling i tillegg til skjerpet lovgiving. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis