RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Langt igjen til likelønn

Sist oppdatert:
Menn i finansnæringen tjener over 130.000 kroner mer enn sine kvinnelige kolleger.
Ferske tall fra Tekniske beregningsutvalg, som ble publisert før helgen, viser at menn i finansnæringen tjener i gjennomsnitt 518.900 kroner. Det er 134.600 kroner mer enn kvinner i samme bransje og de har dermed den største lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i samfunnet.

I skyggen av statens oppkjøp i Aker Kværner, la Tekniske beregningsutvalg frem oppdaterte tall for lønnsutivklingen i samfunnet.

- Står i stampe

Tallenes tale er klar. Det vil fortsatt ta mange år før kvinner tjener like mye som menn. Heltidsansatte kvinner blir betalt 86,2 prosent av hva menn tjener. Det var det samme som året før, og på tross av at lønnsforskjellene er redusert fra 2002, er ikke Unio-leder Anders Folkestad fornøyd.

- Arbeidet for likelønn står ikke bare i stampe, det er tilbakegang for andre år på rad for høyere utdanningsgrupper, sier Folkestad.

- Pengene tar andre veier

I en artikkel publisert på forbundets hjemmeside kaller han tallene «et nytt tilbakeslag for likelønn». For selv i et rekordbra arbeidsmarked, som skriker etter høyt kompetent arbeidskraft, så øker lønnsforskjellene mellom kvinner og menn med inntil fire års utdanning. Kvinner tjener 80 prosent av menn med tilsvarende utdanning. I fjor var tallet 80,7.

- Pengene tar tydeligvis andre veier, sier Folkestad videre.

Minst er lønnforskjellene i undervisningsbransjen, hvor menn tjener rundt 3,5 prosent mer enn sine kvinnelige kolleger. Også i det såkalte Spekter-området, som omfatter en rekke statlig eide foretak som blant NRK, Posten og NSB, er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn relativt små. Der tjener kvinner i gjennomsnitt 356.400 kroner, mot en mannlig snittlønn på 378.900.

25 prosent dårligere

På den andre siden av den lite flatterende listen er, i tillegg til finanssektoren, de statlige helseforetakene, hvor menn i snitt tjener 107.000 kroner mer enn kvinner og blant funksjonærene i NHO-området, hvor mannfolkene i snitt tjener 519.400 kroner, mens kvinner i snitt tjener 403.000. Det er for øvrig her kvinnene tjener best, men likevel ligger de nesten 25 prosent bak sine mannlige kolleger.

Nå ber han om politisk handling.

- Politikerne kan ikke lenger lukke øynene for likelønnssituasjonen, og jeg håper og forventer at likelønnskommisjonen vil komme med dristige og radikale forslag når de legger fram sin innstilling 1. mars 2008, uttaler Unio-lederen i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere