*Nettavisen* Nyheter.

Lanserer usynlig gjerde

Oscar Hovde Berntsen Foto: Bjørn A. Hansen (Tidens Krav)

Her er dingsen som gjør dyregjerder overflødig. Med GPS og strøm holder Oscar geitene på plass.

Tenk hvor mye enklere det ville bli for bonden om dyrene kunne beite innenfor et usynlig gjerde. Framtida kan være her i morgen, om Oscar Hovde Berntsen (33) lykkes med sin oppfinnelse.

Oppfinnelsen har fått navnet nO Fence, som betyr «ikke noe gjerde». Ingeniøren i automasjon håper det kan være i produksjon og salg allerede i løpet av 2011.

Prototypen er allerede klar, og testet på farens geit. Med sukses, skriver Tidens Krav.

GPS-gjerde
Kort fortalt har Berntsen laget en klave, eller halsbånd, som er utstyrt med et elektronisk apparat der GPS-punkter kan plottes inn. Klaven gir fra seg en svak pipetone hvis dyret går utenfor det usynlige gjerdet som er plottet inn i halsbåndet.

Pipetonen i seg selv er gjerne nok til at dyret holder seg innenfor det usynlige gjerdet. Skulle det bevege seg lenger utenfor, følges pipetonen av et svakt elektrisk støt. Dermed assosierer dyret pipetonen med ubehag, og holder seg innenfor det usynlige gjerdet.

For godt til å være sant?

- Ja, det var reaksjonen jeg også fikk da jeg gjennomførte en markedsundersøkelse blant bønder, organisasjoner og andre som vil ha stor nytte av en slik usynlig inngjerding, som for eksempel Jernbaneverket, Statens vegvesen eller kraftprodusenter som skal vedlikeholde kraftgater. De syntes ideen hørtes vidunderlig ut, men var skeptiske til om det lot seg gjennomføre, sier Berntsen.

Prøvd
I høst fikk han testet prototypen på virkelige geiter.

- Innenfor et oppgjerdet område hadde jeg ti geiter. Jeg avgrenset området ytterligere med å plotte inn GPS-koordinatene, og satte klaven på lederen av flokken, ei tillitsfull geit. Deretter gikk jeg utenfor «det usynlige gjerdet» og lokket med brød.

- Geita kom, men stanset da den hørte pipetonen, og gikk tilbake. En gang til prøvde hun seg, og det samme gjentok seg. Geita snudde. Da resten av flokken kom for å få godbitene, ville hun prøve seg en tredje gang. Geita gikk litt lengre etter pipetonen, merket ubehaget av strømstøtet, og snudde tvert.

- En veldig, veldig positiv test, smiler Berntsen.

Produksjon
Dermed fikk oppfinneren sett at oppfinnelsen fungerte også i praksis, og geita fikk både en og to godbiter etterpå, som takk for hjelpa.

Nå har Berntsen lyst til å jobbe videre med ideen, og få satt den i produksjon.

Flere nyheter fra Tidens Krav finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag