Etter noen måneder med en fallende formkurve, får Senterpartiet en skikkelig boost i Nettavisens junimåling fra Sentio. Partiet får en oppslutning på 18,7 prosent, som er fram hele 4,1 prosentpoeng fra mai.

Framgangen kommer en drøy uke etter at partileder Trygve Slagsvold Vedum ble lansert som Senterpartiets statsministerkandidat på partiets landsmøte.

- Det er en kraftig framgang, konstaterer Vedum overfor Nettavisen.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Les også: Vedums nestleder: – Han har en bredere appell enn Støre

- Tar fra de borgerlige

Senterpartiet stjeler velgere fra flere partier, men særlig fra de borgerlige partiene.

- Senterpartiets økte oppslutning er i stor grad basert på borgerlige velgere. Dette er en forklaringsfaktor på hvorfor Vedum blir lansert som statsministerkandidat og hvorfor de ikke ønsker å snakke om samarbeid med SV, sier Sentios tallknuser, Martin Stubban, til Nettavisen.

Her er resultatene for alle partiene:

Av alle som svarer at de vil stemme på Senterpartiet, kommer hver femte velger (119.000 velgere) fra de borgerlige partiene sammenlignet med stortingsvalget i 2017. Til sammenligning tar Arbeiderpartiet bare 9106 velgere fra borgerlig side.

Senterpartiet stjeler om lag 55.000 velgere fra både Høyre og Arbeiderpartiet, og 52.000 velgere fra Fremskrittspartiet. Dette er over en dobling i antall sammenlignet med tilsvarende tall i Nettavisens maimåling.

- Jeg tror det handler om at folk begynner å se hvor feil den sentraliserings- og forskjellspolitikken til Høyre og Frp er. Det gjelder alt fra politi og styrking av beredskap, til avgiftspolitikken som er innført uten at man ser hvordan det rammer. I mange debatter har vi også vært opptatt av å sikre nasjonalt eierskap av naturressursene og å skape arbeidsplasser i Norge, sier Vedum.

- Framgangen kommer kort tid etter at du ble Senterpartiets statsministerkandidat. Hvor mye har det hatt å si?

- I bunn tror jeg det er sakene det handler om, og så blir det mye oppmerksomhet rundt et landsmøte, svarer han.

- Men det må vel ha hatt noe innvirkning at du ble lansert som statsministerkandidat?

- Jo, det har vært mye debatter rundt det. Hva den enkelte persons grunn er, det vet vi ikke, men nå vet folk at det er tre kandidater - og vi ønsker en Senterparti-Ap-basert regjering og er tydelig på vår kandidat, sier Vedum.

- Avhengig av SV

Stubban mener framgangen viser at mange velgere liker at Senterpartiet har tydeliggjort seg som et sentrumsalternativ, mellom ytre venstre og høyresiden.

- Det ser ut som dette alternativet er forlokkende for borgerlig orienterte velgere som er skuffet over Erna og regjeringen, sier han.

Hadde målingen vært valgresultatet, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen fått 80 mandater på Stortinget (85 er flertall). Mens de borgerlige partiene som støtter Erna Solberg som statsminister, er langt unna flertall (60 mandater).

- Siden KrF og Venstre er under sperregrensen i målingen, og MDG og Rødt er uaktuelle samarbeidspartnere, tyder alt på at en Støre/Vedum-regjering ikke kommer utenom SV, sier Stubban - og til det sier Vedum:

- Nå har det ikke vært valg ennå, og så mener vi at det er best med en Senterparti-Ap-basert regjering for å få byttet ut Erna Solberg.

- Så da vil dere søke flertall med ulike partier?

- I Norge har vi hatt mindretallsregjeringer mange ganger før, og vi har det nå også. Selvfølgelig er det mange enkeltsaker der vi er enige med SV, men vi ønsker ikke en samarbeidsavtale som dagens regjering har, slår han fast.

- Så nå satser dere på å øke enda mer i oppslutning fram mot valget?

- Vi kan bare si det vi mener, og så er folk helt suverene. Vi får telle opp stemmer og kandidater og bruke den kraften til å få gjennomført politikken, sier Vedum.

Les også: Stortinget kan bli snudd på hodet: - Ligger rekordsterkt an

Ap: - Gir motivasjon

Arbeiderpartiet er fortsatt landets største parti i målingen, men går tilbake med 1,4 prosentpoeng fra mai, til 23, 9 prosent.

- Det gir motivasjon å være største partiet på målingene, og vi skal fortsette å vokse gjennom å snakke om det som betyr noe i hverdagen. Vi må få folk tilbake i jobb, skape en sterkere fellesskole hvor ingen faller utenfor og sikre flere fagfolk i eldreomsorgen. Folk vil ha et skifte, og det skal vi kjempe for å gi de, sier Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, til Nettavisen.

På rødgrønn side går også SV litt tilbake fra mai, til 7,0 prosent (-0,3).

I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 8. til 13. juni, og har en feilmargin fra til 1,1 til 3,1 prosent.

Les også: Mørke skyer over Ernas sjanser til gjenvalg: - Noe dramatisk må skje

Frp faller: - Ikke godt nok

Verre stilt er det imidlertid på borgerlig side. Alle de borgerlige partiene går tilbake i målingen. Fremskrittspartiet går på den største smellen, og ender på 10,1 prosent, som er tilbake 1,9 prosentpoeng.

- Vi har sett mange målinger nå på rundt 10 prosent. Det er høyere enn det har vært tidligere i år. Men det er på ingen måte godt nok, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Nettavisen, og legger til:

- Vi skal kjempe videre for å prioritere problemene i Norge, fremfor å ødsle ut penger på innvandring/integrering, bistand og symbolske klimatiltak uten virkning til titalls milliarder kroner.

Høyre: - Skal klare det igjen

Høyre får en oppslutning på 21,9 prosent(-0,3), og de to andre regjeringspartiene havner begge godt under sperregrensen på fire prosent. Venstre får et resultat på 2,8 prosent (-0,5) og KrF 3,3 prosent (-0,5).

Høyre-nestleder Tina Bru har likevel troen på en valgseier i september.

- Borgerlig side har hentet seg inn tett på valget tidligere, og det skal vi klare igjen. Vi skal snakke om Høyres løsninger på Norges utfordringer på vei ut av korona. Vi skal få fart på Norge igjen ved å få folk tilbake i jobb, tette kunnskapshullene i skolen og få ned helsekøene, sier Bru til Nettavisen.

Bru sier hun ser optimistisk på fremtiden, og at hun mener Erna Solberg da er den beste til å styre landet trygt videre.

- Ledigheten går ned, vaksineringen går opp og vi går mot lysere tider. Jeg tror det norske folk gleder seg over at Norge har klart seg bedre enn i de fleste andre land i Europa, både med tanke på smitte, antall døde og vår økonomi, sier hun, og legger til:

- Så er det slik at måling er måling, det er valgdagen som teller. Innen da må folk bestemme seg om de fortsatt ønsker Erna Solbergs trygge lederskap, eller uvisst lederskap på venstresiden med Støre eller Vedum. Jeg mener Norge trenger en leder som klarer å stå stødig i en storm. Det har Erna vist at hun kan gjennom koronakrisen, flyktningkrisen og oljeprisfallet.

Les også: Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper

Venstre: - Dette står på spill

Venstre er også optimistiske selv om de havner på 2-tallet.

- Vi jobber knallhardt for å styrke Venstre. Det er en positiv stemning i partiet etter landsmøtet der vi fikk vedtatt et partiprogram som sier nei til mer oljeleting, som heier på de som skaper jobber og vil heve kvaliteten i skolen, sier Venstres parlamentariske nestleder, Ola Elvestuen, og påpeker:

- Etter fire år i regjering går klimautslippene ned, frafallet i videregående skole går ned og vi skaper grønne arbeidsplasser for fremtiden. Dette står på spill til høsten.

MDG: - Knallbra

Bedre går det da for Rødt og Miljøpartiet de Grønne (MDG), som får en oppslutning på henholdsvis 4,8 (+0,2) og 5,0 prosent (-0,1).

Resultatet for MDG til å juble.

- Dette er knallbra og en hyggelig bekreftelse på at folk ønsker seg et stort MDG inn på Stortinget som sørger for at vi får en ny regjering som setter hensynet til mennesker og miljø først, sier fungerende MDG-leder, Arild Hermstad, til Nettavisen.

Les også: MDG kan ta storeslem - her er ti av dem

Han viser til at de aldri har ligget så bra an før et valg.

- Nå kjenner jeg at jeg gleder meg til valgkampen virkelig setter i gang. Vi har aldri hatt et så godt utgangspunkt på meningsmålingene, flere medlemmer eller flere frivillige, selv midt under en pandemi, sier Hermstad, og samtidig lover kamp mot oljenæringen:

- Nå skal vi trå til for full for å bli store nok til å tvinge Norges neste regjering til å si nei til mer oljeleting. MDG er det eneste partiet som kan sikre landet en kurs som velger en trygg fremtid for dagens unge fremfor interessene til oljelobbyen.

Størst av småpartiene

Gruppen «andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, får totalt en oppslutning på 2,4 prosent, som er fram 0,6 prosentpoeng fra mai.

Det er Demokratene som er størst av småpartiene. Partiet får et resultat på 1,3 prosent, som er fram 0,6 prosentpoeng. Deretter kommer Partiet De Kristne, Pensjonistpartiet, Liberalistene, Pasientfokus og Industri- og næringspartiet, alle med 0,2 prosent. Partiet Sentrum faller helt ut listen med null prosent.

Les også: Partiledere er frustrerte over å ikke bli hørt: - Det blir en innavl i norsk politikk

Flertallet øker

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville Ap-leder Jonas Gahr Støre trolig blitt landets neste statsminister. De rødgrønne partiene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet øker sitt flertall fra mai, til totalt 92 (+6) mandater på Stortinget (85 er flertall). Dermed er ikke Støre avhengig av støtte fra verken Rødt eller MDG for å danne regjering.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville alene fått 80 mandater (+7), og med partiene MDG og Rødt ville venstresiden fått et flertall med totalt 109 (+6) mandater.

De borgerlige partiene som støtter Erna Solberg som statsminister, inkludert Fremskrittspartiet, får totalt 60 mandater. Dette er seks færre enn tilsvarende tall i Nettavisens maimåling.

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Mai: Senterpartiet og Høyre går på en smell: - Tilbakegangen virker dramatisk
April: Knalltall for Støre fem måneder før stortingsvalget: - Det er en trend
Mars: Vaksinesmell for statsministeren: Nå faller Erna
Februar: Høyre fosser fram - Frp trues fra flere kanter
Januar: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering

Frp mister flest

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, er det Frp og Høyre som ville mistet flest stortingsrepresentanter sammenlignet med antallet de har i dag. Frp ville gått fra 27 til 18 representanter på Stortinget, og Høyre fra 45 til 38. KrF og Venstre ville også mistet seks av sine, og fått 2 mandater hver på Stortinget.

Samtidig ville Senterpartiet styrket sin stortingsgruppe mest av partiene, og ville gått fra dagens 19 til 36 mandater.

Bakgrunnstallene viser også hva de usikre velgerne i stortingsvalget i 2017 ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Flest svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet (15 prosent), Høyre (12 prosent), Senterpartiet (12 prosent), MDG (7 prosent), og SV (5 prosent).