*Nettavisen* Nyheter.

Lar dyrene ligge for å dø etter påkjørsel

Foto: Karin Flølo (Frida)

Bilførere som kjører på dyr melder ikke fra. - Det er store mørketall, frykter ettersøker Rudi Sønnervik

06.11.11 16:39

FØRDE (Firda): Rudi Sønnervik, som jobber for Førde kommune som ettersøker av påkjørte hjorter langs veiene, fikk en dårlig opplevelse søndag formiddag da han fikk beskjed om en påkjørt hjort ved Hornnes i Førde. Det var noen turgåere som meldte fra. Men føreren som hadde kjørt på dyret, tok seg ikke bryet med å ringe politiet.

Irriterte
- Dette synes vi er svært irriterende, sier Sønnervik til Firda.

Han tok hjorten inn i bilen. Den var fremdeles varm etter sammenstøtet på veien.

Sønnervik forstår ikke hvorfor bilførere bare kan la dyrene ligge, kanskje hardt skadde, etter å ha truffet de.

Dette må du gjøre
- Vi har et godt system i Sogn og Fjordane. Det bilføreren må gjøre, er å ringe politiet å gi beskjed. Da blir vi, altså viltnemnda, kontaktet av politiet, opplyser han. Det er også viktig at bilfører merker av stedet der påkjørselen skjedde. Slik slipper ettersøkerne å bruke lang tid på å lete etter stedet.

- Har dere tall på hvor mange som ikke tar bryet med å ringe politiet?

- Det er tall jeg ikke kan opplyse om, men det skjer. Og der er store mørketall. Vi frykter folk ikke er klar over hva de skal gjøre når uhellet skjer, sier Sønnervik.

Dyra har det vondt
Ifølge Sønnervik blir 6 av 10 hjorter skadde, men ikke drept, av kræsjene. Det betyr at dyra lider før de dør. Derfor er det viktig at ettersøkerne finner de så raskt som mulig.

- Denne hjorten vi fant i dag tidlig kunne blitt mat til folk dersom den hadde blitt meldt inn. Nå blir den revemat, sier han.

- Jeg regner med førere som ikke melder fra om slike uhell vil få trøbbel med forsikringsselskapet. Da må de i så fall lyve om hva som har skjedd med bilen. Det er ikke lurt. Dessuten er ikke folk erstatningspliktige dersom de kjører på hjort, dersom noen skulle være redde for dette, seier ettersøkeren.

I etterkant av påkjørselen søndag, tok han kontakt med politiet i Sogn og Fjordane. De hadde ikke fått melding.

Denne saken er levert av Firda.

NB! Saken er opprinnelig skrevet på nynorsk.
Klikk her for å lese den originale utgaven!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.