Gå til sidens hovedinnhold

Lar mordersneglene drikke seg i hjel

Mette Thjømøe i Larvik har funnet fram til en effektiv måte å bli kvitt brunsneglen på. - Men det kan fort bli dyrt.

Mette Thjømøe forsøkte det meste for å bli kvitt plageåndene som tok for seg av gressløken og blomstene sine. Til slutt gjorde hun et siste forsøk.

- Jeg kjøpte inn noen små plastskåler som jeg gravde halvveis ned i hagen. Så hentet jeg noen flasker med mørkt øl som hadde gått ut på datoen, og endelig fant jeg en effektiv løsning for å bli kvitt de små beistene, forteller hun til ØP Nett.

Det viste seg at ølet raskt falt i smak hos plageåndene, og nå er det tomt for øl i huset.

- Ølet trekker sneglene til seg, og det er tydelig at de drikker. Ølet blir borte, og sneglene blir værende i skålene. Så er det bare å helle dem over i en saltoppløsning, og problemet er ute av verden, sier Mette Thjømøe.

Om sneglene blir så beruset at det til slutt sovner, eller om de bare drukner i plastskålene, vet hun ikke, men de går ikke i oppløsning.

- De blir i alle fall liggende, og da er det enkelt å få dem vekk, sier hun.

Nå må hun ut på byen for å kjøpe mer øl.

- Men det må være mørkt øl, og det er mange snegler ennå, så jeg får kjøpe inn et lager. Dette er i alle fall en metode jeg trygt kan anbefale. Den virker garantert, sier hun til avisa.

Plukket 1098 snegler på en time

Kjersti Høydalsmo og Astrid Bjørnøe fra Gjønnes i Kvelde har plukket flere titusener brunsnegler hver seg i sommer.

Rekorden har Kjersti. Hun har plukket 1098 snegler på en time. Noen bedre? spør Østlands-Posten.

Astrid Bjørnøe og Kjersti Høydalsmo går sammen i kampen mot iberiasneglene, og prøver ut de midler som finnes på markedet for å bli kvitt plagen. Nyeste middel er Nemaslug, et biologisk våpen bestående av nematoder, en rundorm, som dreper sneglene.

- Vi er sånne sneglebekjempere fra Gjønnes, ler Kjersti Høydalsmo og sier at hun føler at de bare må trå til. Selv om hun fleipende forteller om problemet, tar hun iberiasneglene på ramme alvor. Det myldrer av brunsnegler i år, som følge av den milde vinteren. Kjersti Høydalsmo og hennes nabo Astrid Bjørnøe er ute hver dag og plukker snegler ved hjelp av pølseklyper. Og Kjerstis rekord er hard å slå;

- I forrige uke plukket jeg 1098 snegler mellom flaggstanga og hundegården i løpet av en time, sier Kjersti. Det er nesten ikke til å tro, strekningen sneglene er plukket på er knappe 40 meter. Damene hevder de har plukket flere titusener snegler hver seg i sommer.

- Jeg har truet med å flytte, så ille er problemet her, sier Bjørnøe. Begge damene er enige i at det ikke er noe trivelig å ferdes rundt husene når de vasser i snegler.

- Mannen min har spurt meg om jeg ikke skal gi meg, men jeg orker ikke å ha disse sneglene i hagen, sier Kjersti Høydalsmo. Damene trosser vonde rygger i kampen mot sneglene og har nå gått til innkjøp av både kjemiske og biologiske våpen for å få bukt med problemet. Jernfosfater brukes for å sulte i hjel sneglene, da de mister matlysten etter inntak av giften, og nå prøver de ut nematoder. En nematode er en mikroskopisk rundorm som tar seg inn i sneglen, og frigjør bakterier som dreper vertsdyret.

- Dette er et individ som ikke er beregnet på å bo i vårt miljø, derfor må vi bekjempe den med alle midler, slår hun fast.

Kannibaler

Nematodene er så vidt tatt i bruk på Gjønnes. På søndag plukket Kjersti Høydalsmo 350 snegler, som hun klippet i to, før hun la de i en bøtte med vann og helte i nematodene. Dette serverte hun så til de andre sneglene.

- Brunsneglene er kannibaler, så det er veldig effektivt å legge giften i sneglekadavre, sier hun. Det tok ikke lang tid før brunsneglene kastet seg over åtet. Kanskje kan dette hjelpe på problemet?

Damene er over middels opptatt av brunsnegleproblemet, og Kjersti Høydalsmo har tatt i bruk sosiale medier i kampen for å få andre til å plukke snegler.

- Jeg legger ut bilder og linker om sneglen på Facebook, og opplever en del respons der, sier hun som håper at alle tar problemet på alvor.

- Husk at en snegle kan legge 400 egg i året, det gir et enormt antall veldig raskt. Så ser du en snegle; Plukk den, klipp den i to, og legg den i en bøtte med varmt vann og litt salt, oppfordrer damene på Gjønnes i Kvelde.

Les flere nyheter fra Østlands-Posten.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget