*Nettavisen* Nyheter.

Lar sultestreikende kvinne (31) dø

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Ektemannen ber sykehuset gripe inn, men blir ikke hørt.

18.06.12 22:33

Den palestinske kvinnen har sultestreiket i 21 dager ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Hun sultestreiker for å få bli i landet.

Mandag ble etikkomiteen ved sykehuset hasteinnkalt, for å gi råd til legene som behandler kvinnen.

Men selv om kvinnens ektemann trygler sykehuset om å redde henne, konkluderte komiteen med at kvinnen selv har rett til å bestemme over eget liv, skriver agderposten.no.

- Konklusjonen er helt klar, at det som er norsk lov er at en pasient har full selvbestemmelse i forhold til det å sultestreike - og kan nekte å avbryte en sultestreik. Hun kan nekte å bli tvangsernært, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus Kristiansand til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NRK

- Selv om hun blir bevisstløs
Sykehuset kan dermed ikke gripe inn i den vanskelige saken.

- Loven er klar, men dette er jo et etisk dilemma. Vi som helsepersonell er jo opplært til å redde liv, og ikke la pasienter dø. Når pasienten er såkalt samtykkekompetent, kan vi ikke stoppe det. Det vil si at hun er ved sine fulle fem, sier Engstrand.

Han presiserer at hennes avgjørelse gjelder selv om hun mister bevisstheten etterpå.

- Når det først er tatt en beslutning fra pasienten, så gjelder dette livet ut selv om pasienten blir bevisstløs. For når du sultestreiker vil du på et tidspunkt bli sløv og bevisstløs, sier han.

- Så det hjelper ikke at mannen hennes ber dere om å gripe inn?

- Nei, det er pasienten selv om bestemmer dette. Det kan ikke overprøves av pårørende, sier fagdirektøren.

- Hun er jo dårlig
Engstrand påpeker at de ønsker at kvinnen skal ombestemme seg, eller at de pårørende klarer å overtale henne til å begynne å spise igjen.

- Hvis en pasient angrer seg så klart vi tar det til følge. Men om hun står fast på det, så må vi ta det til følge hele veien, sier han.

- Hvordan er tilstanden til kvinnen nå?

- Hun er jo dårlig, men tilstanden er stabil, sier han.

Sulter for å bli i landet
Den 31 år gamle kvinnen har tidligere uttalt at hun vil sultestreike seg til døde for å bli i Norge. Småbarnsmoren sluttet å spise da familiene skulle sendes ut av landet og hjem til Gaza, ifølge NRK. Hun har ikke tatt til seg mat eller væske på 20 dager, ifølge mannen. Han sier han imidlertid klarte å gi henne litt væske lørdag.

Han sier til tv-kanalen at han har forsøkt å overtale henne til å avslutte sultestreiken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.