OSLO (Nettavisen): Situasjonen i Lærdal er under kontroll, men det er fortsatt fare for oppblussing, melder politiet i Sogn og Fjordane klokka 16.45.

Søndag og første del av mandag er det ventet fortsatt lokalt kraftig vind i Lærdal-området, melder Meteorologisk institutt.

Det er ingen omkomne eller savnede etter storbrannen i Lærdalsøyri som startet ved 23-tiden lørdag og som herjet gjennom hele natten.

Kraftig vind i området oppgaven for brannvesenet svært krevende.

Følg Nettavisens liveblogg om storbrannen

Myndigheter og Lærdal-samfunnet priser seg lykkelig over at liv ikke gikk tapt.

- Det er en stor glede i denne tragedien at ingen har omkommet, og så vidt jeg vet, er ingen alvorlig skadd, sier pressevakt Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Reddet ut samboer og døtre
Kjartan Kvigne mistet huset, men fikk reddet ut samboeren og de to døtrene på seks uker og fem år, melder NRK Sogn og Fjordane.

Amalie Natvik (17) så oldemorens hus brenne ned til grunnen før hun løp rundt og vekket folk.

Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim måtte knuse dører og få ut folk før det var for sent, forteller TV 2.

400 til legesjekk
Totalt 400 personer har vært inne til vurdering ved Lærdal sjukehus i forbindelse med storbrannenl, opplyser Helse Førde søndag ettermiddag.

Av disse har rundt 100 fått behandling ved Lærdal og andre sykehus.

Nær 50 personer er søndag ettermiddag til behandling ved sykehusene i Lærdak, Førde og Voss.

Rundt 100 personer er søndag behandlet for å ha pustet inn røyk. De fleste av disse har lettere røykskader. Av de 48 som var under behandling søndag ettermiddag var 35 pasienter overført fra Lærdal sykehus til sentralsykehuset i Førde. Fire ble sendt til Voss.

Les også: - Venter på telefon fra mor og far

Les også: Dagslyset blottlegger en katastrofe

16 bolighus totalskadd
23 bygninger er mer eller mindre totalskadd, av disse 16 bolighus.

Brannen truet også verneverdig trehusbebyggelse i Lærdalsøyri. Ett fredet trehus, Gamlebakeriet, ble ødelagt i brannen, opplyser fylkeskonservator Eva Moberg til Nettavisen.

Les også: Dette historiske bygget brant ned

- På grunn av brannen er det ikke telefondekning og strøm i området, og det er uvisst når dette vil være på plass. Dette vanskeliggjør all kommunikasjon i området, opplyser politiet.

Les informasjonen fra politiet her

Politi og brannvesen vurderte søndag kveld å åpne det avsperrede området for huseiere.

Kommunen opplyser at de vil sørge for overnatting til alle de som er rammet og har behov for det. Det avsperrede området vil være uten strøm på ubestemt tid, heter det på kommunens hjemmeside.

Les også: Se storbrannens herjinger

Statsministeren til Lærdal
Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reiste til Lærdalsøyri søndag kveld. De skal besøke det brannherjede området og møte folk fra lokalsamfunnet mandag, melder NTB.


* Brannen i Lærdalsøyri er under kontroll, og det jobbes med sikring og etterslukking, melder politiet klokka 16.45 søndag.

* Det er fare for at brannen kan blusse opp igjen. Søndag og første del av mandag ventes det fortsatt lokalt kraftig vind i Lærdal-området.

* På grunn av brannen er det ikke telefondekning eller strøm i området

* 23 bygninger mer eller mindre totalskadd, av disse 16 bolighus

* 200 personer evakuert

* Riksvei 5 gjennom Lærdal er åpnet igjen

* Mer enn 400 pasienter har vært til vurdering ved Lærdal sjukehus.

* Nær 50 personer er søndag ettermiddag lagt inn ved sykehusene i Lærdal, Førde og Voss.

* Brannen har slått ut tele- og datakommunikasjon i området. Telenors telesentral er brent ned. Telenor jobber med å få på plass mobilt beredskapsutstyr. Situasjonen forventes ikke løst i dag.

* Droner i lufta over katastrofeområdet skapte problemer for helikopterinnsatsen.

* Helse Førde slet med å få tak i nok vann til pasientene sine etter storbrannen i Lærdal. Det ble også fløyet inn ekstra leveranse av medisiner.

* Politiet har bedt om taktisk bistand fra Kripos.

* Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reiser til brannrammede Lærdalsøyri søndag kveld. De skal besøke det brannherjede området og møte folk fra lokalsamfunnet mandag, melder NTB.

Aktuelle lenker

Kriseinfo.no

Helse Førde

Lærdal kommune

Sogn og Fjordane politidistrikt

Informasjon fra politiet på Kriseinfo

Sogn Avis

- Aldri sett noe så voldsomt
- Jeg har vært brannmann i 30 år og aldri vært med på noe så voldsomt, sier brigadeleder i Bergen brannvesen, Kjell Ove Christophersen til Bergensavisen. Han deltok i innsatsen i Lærdal natt til søndag.

- Vi assisterte og var med og lagde begrensningslinjer. Og så angrep vi brann for brann, sier Christophersen.

- Brannen er en påminnelse over at katastrofene kan slå inn over vårt samfunn når vi minst venter det. Når uhellet er ute og været er dårlige er vi sårbare. Mye tyder likevel på at kommunen hadde gode planer for å møte en slik situasjon, sa statsminister Erna Solberg (H) i en uttalelse søndag.

Søndag kveld reiste statsministeren og justisminister Anders Anundsen (Frp) til Lærdal.

- Vondt å se katastrofen hjemme
Sp-leder Liv Signe Navarsete er selv fra Lærdal. Hun var søndag på reise i USA og uttrykte sine medfølelse med de rammede på Facebook:

- Det er vondt å være langt unna familien og se katastrofen som har utviklet seg hjemme i Lærdal, skriver hun.

Les også: - Vondt å se katastrofen hjemme i Lærdal

Se Nettavisens liveblogg om storbrannen i Lærdal

HTML EMBED