Gå til sidens hovedinnhold

- Lærer var i smertehelvete

Den omtalte læreren ved Rjukan videregående skole har i flere måneder slitt med en svært alvorlig sykdom. Det er årsaken til at elevene har opplevd henne annerledes.

Mandag 2. januar gikk over 100 elever ved Rjukan videregående skole til streik fordi de mente kommunikasjonen med skoleledelsen var for dårlig, skriver TA.no.

Elevene trakk også frem at de hadde gått glipp av en tentamen og sa årsaken skyltes en lærer som ble karakterisert som «utilregnelig». Det ble også kjent at en klasse hadde vært uten norsklærer i over fem måneder der det kun ble satt inn faglært vikar to ganger. Karakterene denne norskklassen fikk dette semesteret ble identiske med karakterene fra forrige semester.

Hadde «drept» læreren

I går møttes elevråd og skoleledelse til dialogmøte og det ble også arrangert to allmøter. Elevene mente ledelsen fremdeles ikke lyttet til deres argumenter og rektor Olav Tov Røysland innrømmet at partene hadde hver sin virkelighetsoppfatning. Fredag kommer elevombudet i Telemark til Rjukan for å sette seg inn i saken og i neste uke skal man arrangere et foreldremøte.

TA Nett meldte tirsdag at en lærerkollega på aksjonsdagen hadde sagt til elever i to skoleklasser at elevrådet hadde «drept» den omtalte læreren med sin streikeaksjon. Dette ble bekreftet av flere elever overfor TA.

- Det er ikke akseptabelt og jeg vil gjøre noe med det. Slike påstander skal ikke fremføres i et klasserom. Dette er klart kritikkverdig, sa rektor Olav Tov Røysland da TA i går ettermiddag spurte ham om hva han synes om uttalelsene.

Mistet livsgnisten

Til TA forteller læreren hvorfor han reagerte som han gjorde. Vi har utelatt alle spesifikke detaljer etter ønske fra de impliserte.

- Den omtalte læreren har siden høstferien slitt med en svært alvorlig sykdom der smertene har vært enorme. Hun har vært meget redd og har til tider levd med ekstrem mangel på søvn. Men hun ville gjerne gi av sin lærerprofesjonalitet til elevene. Det er helt klart at denne kollegaen noen dager ikke burde gått på jobb - og det er lett å skjønne at elever kan ha oppfattet henne på den måten de beskriver. Det som er klart er at vedkommende ikke har gått ruset på jobb. Hun ble frisk like før jul og er nå blitt et nytt menneske. Da jeg sa at elevene hadde «drept» henne snakket jeg om at de hadde tatt livsgnisten fra henne igjen - etter at hun nå endelig var blitt frisk. Kanskje jeg burde latt være å si det, men hele denne perioden har vært fylt med frykt, angst og fortvilelse for denne læreren. Dette har også vært tøft for meg.

- Hvorfor ble ikke pressen fortalt denne historien med en gang - da hadde det ikke blitt noen sak med denne læreren i fokus?

- Læreren har informert skolen og kollegaer om sykdommen. Den burde dere blitt fortalt med en gang - så hadde vi sluppet dette. Jeg skal møte skoleledelsen i dag og da vil jeg spørre hvorfor dette ikke ble gjort, sier han.

Etter det TA erfarer vil det også på dette møtet bli et tema hvordan rektor Røysland har håndtert denne saken.

Les flere nyheter fra Telemarksavisa.

Kommentarer til denne saken