Før dette skoleåret flyttet Frida Margrethe Solli Olsen hundre mil fra hjemmet i Sømna sør i Nordland til Tromsø for å gå på musikklinjen på Kongsbakken videregående skole.
16-åringen forteller om enkelte skoledager med under én klokketimes undervisning. Nå frykter hun for fremtiden, og for å gjøre det dårligere på skolen enn dem som ikke er blitt rammet av streik.
Tirsdag gikk nesten 3000 lærere ut i streik, slik at antallet streikende nå er på omtrent 6500.
– Jeg blir selvfølgelig redd. Det er ekkelt å ikke vite når det vil bli som vanlig. Det er vanskelig, sier Frida Margrethe Solli Olsen til Nettavisen.
Selv om noen av Olsens medelever nyter godt av å kunne stå opp sent om morgenen, forteller hun at usikkerheten er stor i klassen hennes.
– Noen synes det er deilig å kunne sove lenge, men i lengden blir det et alvorlig problem.
– Lærerne streiker for bedre arbeidsvilkår. Bør de ikke ha rett til det?
– Jo, selvfølgelig synes jeg det. Men jeg synes vi får se veldig lite fra elevenes perspektiv. Det er mye om foreldre som trenger barnevakt for femteklassinger. Selvsagt skal de få kjempe for det de vil, men vi vil at politikerne skal se ting fra vårt perspektiv. Dette kan gå ut over framtida vår, sier Olsen.
Hun ønsker seg en skole som gir lærerne gode arbeidsvilkår, og mener dette vil føre til at de får god undervisning. Hun skulle også ønske at streiken fikk mer medieoppmerksomhet.
– Vi vil at streiken skal slutte, men at grunnen til det er at lærerne får det som de vil.

Solveig reagerte kraftig på lærer-uttalelser i NRK: – Det er jo bare tull
Frykter for eksamen
Shahla Hdadd går i andreklasse på linjen Kunst, Design og Arkitektur (KDA) på Gjøvik videregående skole.
Hun har samlet inn over 300 underskrifter i en kampanje som støtter lærerstreiken.
– Jeg gjorde det fordi jeg ville vise støtte til lærerne våre. De fortjener å bli godt betalt og bra behandlet. De har alltid tid til elevene, sier Hdadd til Nettavisen.

Lærerstreiken må stanses. Den er kraftig på overtid
Hun mener det er viktig at elevene sier hva de mener, og at de slik kan hjelpe lærerne til å nå målene sine. Å bruke stemmen sin, er noe de har lært på skolen, sier hun.
Hdadd er samtidig redd for at streiken kan påvirke hennes og medelevenes akademiske resultater.
– Vi mister mange av fagene og undervisningen vi trenger. Det kommer til å påvirke oss til eksamen, sier hun.
– Dette rammer altfor hardt
Solveig Rossebø Kalstad er rektor på Haugaland videregående skole i Haugesund, der streiken startet 22.august.
Syv av klassene på skolen har ikke en eneste undervisningstime. Andre klasser har litt mer undervisning, mens noen har nesten full timeplan. Kalstad tror at streiken påvirker elevene i stor grad, og peker blant annet på at skolestarten er spesielt viktig for å bygge opp et godt klassemiljø.
– Selv om streiken handler om bedre opplæring for elevene på sikt, rammer den elevene våre veldig hardt nå, sier Rossebø til Nettavisen.
Og fortsetter:
– Jeg skulle ønske at ansvarlige myndigheter tok affære, slik at de sammen med lærerne kom til gode løsninger. Jeg synes dette rammer alt for hardt.

Mental Helse Ungdom og Elevorganisasjonen om lærerstreiken: Regjeringen må på banen
– Støtter du lærerstreiken?
– Jeg ønsker absolutt at de skal oppnå det de streiker for, og det er kjempeviktig at lærerne har gode lønnsbetingelser, svarer Rossebø.
Hun understreker at læreryrket er krevende og krever lang utdanning.
– Alle bør være opptatt av at lærerne i dette landet skal være de beste. Om de ikke er gode, får vi ikke gode tannleger, økonomer eller annet på sikt, sier hun.
Tror mange sympatiserer med lærerne
Utdanningsforbundet har gradvis tatt medlemmene sine ut i streik.
Det siste uttaket, som kom tirsdag, er omtrent dobbelt så stort som det nest største enkeltuttaket. Per Bonde Hansen forsker på arbeidsliv som en del av forskningsgruppen Arbeid, ledelse og mestring ved OsloMet.
Han understreker at han ikke har forsket på utdanningssektoren spesifikt, men uttaler seg generelt. Hansen tror Utdanningsforbundet kan ha sine grunner for at de har valgt å ta ut medlemmene sine i streik gradvis, og at de trapper opp streiken nå.
– Skal jeg spekulere rundt det, kan det godt hende at de nå vil vise at de mener alvor og at de forsøker å presse frem en løsning. Å holde dette gående for lenge er heller ikke i fagforeningens interesse, sier Hansen til Nettavisen.

Vi nekter å ofre datteren vår for lærernes lønn
Hansen tror blant annet at Utdanningsforbundet kanskje ønsket å ta det litt forsiktig i starten for ikke å ramme skolestart for hardt, og at lærerne tenker på hvordan streiken deres blir oppfattet av folk flest.
– At streiken går ut over en tredjepart, er en utfordring, spesielt for lærere og andre streikende i offentlig sektor, selv om det virker som om mange også sympatiserer med lærerne.
Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, uttalte følgende om opptrappingen da den ble kjent for en uke siden:
– Denne opptrappingen viser alvoret i situasjonen.
– Det har vært kontakt med Riksmekleren, men så langt har dette ikke gitt noe resultat. Vi kommer til å fortsette streiken helt til vi får på plass en bedre løsning for lærerne, understreket Handal ifølge Utdanningsnytt.