*Nettavisen* Nyheter.

Lars var for gammel for NAV

VANT FRAM I RETTEN: Lars Valderhaug vant over Nav i retten. Han får 125.000 kroner i oppreisning for aldersdiskriminering. Foto: Liv Kari Birkelund/Tidens Krav

63-åringen fikk ikke jobb fordi han var for gammel. Nå er de dømt til å betale oppreisning.

26.11.10 21:58

Lars Valderhaug - nå 63 år - var 61 da han søkte på stillingen førstekonsulent hos Nav Smøla. Hovedansvarsområdet skulle være oppfølging av sykmeldte med det formål at flere skal komme i arbeid og aktivitet.

Les saken på tk.no her

Nav søkte blant annet etter personer med minst treårig høyskole- eller universitetsutdanning. Arbeidserfaring fra NAVs arbeidsfelt og fra veilednings- og oppfølgingsarbeid var også ønskelig.

«Nav er opptatt av mangfold, og vi oppfordrer derfor alle kvalifiserte kandidater til å søke jobb hos oss uavhengig av alder, kjønn, funksjonshemning, nasjonal eller etnisk bakgrunn», stod det i utlysningen.

Ble ikke innkalt
Ni personer søkte på jobben, åtte kvinner og én mann. Nav innkalte fire til intervju.

Valderhaug, som ifølge Nordmøre tingrett var best kvalifisert til jobben, ble ikke innkalt. 63-åringen er utdannet sosionom og har blant annet ni års erfaring som helse- og sosialsjef, som innebærer praksis fra de arbeids- og ansvarsområdene som var beskrevet i utlysningen.

Følte seg diskriminert
63-åringen følte seg diskriminert fordi han ikke ble kalt inn til intervju. Han måtte purre for å få vite hva som foregikk, og da kom det frem at tre kvinner var innkalt til intervju.

Valderhaug klaget inn saken for Sivilombudsmannen, og senere for likestillings- og diskrimineringsombudet, som konkluderte med at NAV Smøla hadde handlet i strid med likestillings- og arbeidsmiljøloven da de unnlot å kalle ham inn til intervju.

Forsøkte å inngå forlik
63-åringen har ved flere anledninger prøvd å inngå forlik med Nav, med den forutsetning at de erkjenner skyld og betaler oppreisning.

Kravene ble ikke møtt. I starten av november i år kom saken opp for Nordmøre tingrett.

Dømt for aldersdiskriminering
Retten mente at Valderhaugs høye alder var årsaken til at han falt utenfor, mens de var i tvil på om kjønn hadde noe med unnlatelsen å gjøre.

Retten dømte NAV for alders-diskriminering. Oppreisnings-summen ble satt til 125.000 kroner. I tillegg må Nav betale saksomkostninger på drøyt 80.000 kroner.

Les flere saker i Tidens Krav på nett her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.