RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Låsesmed kan være Oslos største ID-tyv

UTFORDRENDE SAK: Politijurist Tom Hamnes mener de har gode nok bevis i mot låsesmeden som er tiltalt for 180 tilfeller av bedrageri, tyveri, svindel og forsøk på dette.
UTFORDRENDE SAK: Politijurist Tom Hamnes mener de har gode nok bevis i mot låsesmeden som er tiltalt for 180 tilfeller av bedrageri, tyveri, svindel og forsøk på dette. Foto: Camilla Svendsen (dittOslo)
Sist oppdatert:
En 30 år gammel låsesmed er tiltalt for 180 ulike tilfeller av identitetstyveri, svindel, bedrageri og forsøk på dette.

Til høsten skal Oslos største identitetstyveri-sak opp i retten.

Låsesmeden skal ha fått tak i identitetene ved blant annet å stjele post fra postkasser og postbokser. Her fikk 30-åringen tak i personlige opplysninger, bankkort og kodebrikker, skriver dittOslo.

65 personer ble frastjålet sin identitet. 35 av dem har blitt utsatt for svindel, tyveri og bedrageri. Til høsten skal Oslos største ID-tyverisak opp i retten.

- Det har vært en utfordring å etterforske denne saken, men jeg er overbevist om at vi har tilstrekkelig med bevis, sier politijurist ved Sentrum politistasjon, Tom Hamnes.

Og summene er ikke små. Mannen har sjålet og bedratt for 500.000 kroner, han har forsøkt å stjele for 150.000 kroner og han har forsøkt å bedra for hele 2,7 millioner kroner.

Beløpene er store i en slik sak, påpeker Hamnes.

- I for eksempel skimmingsaker er det ikke uvanlig med store summer, men i saker med ID-tyveri er det høyt, sier han.

Meldte flytting for offer

Mannen brukte bankkortene han stjal til å ta ut penger. Han har fått kredittkort i andres navn og opprettet kundeforhold hos forhandlere. Han lurt ansatte i butikker til å gi ham penger i ofrenes navn.

Han har bestilt varer i ofrenes navn. Blant annet har han bestilt varer på Ellos, kjøpt mobiltelefoner, dekk og laptoper.

I tillegg har låsesmeden opprettet flere bankkontoer i ofrenes navn.

De første anmeldelsene kom inn i 2010. I nesten tre år herjet mannen.

Politiet hadde problemer med å finne personen bak bedrageriene og svindlingene, og måtte henlegge flere av sakene fordi de ikke fant gjerningsmannen.

- I flere av tilfellene har det sett ut som om et av ofrene har vært svindleren og i et tilfelle har låsesmeden sendt inn en flyttemelding i et av de fornærmedes navn, forklarer Hamnes, som legger til at de ikke vet hvorfor låsesmeden meldte flyttingen.

Låsesmeden er tidligere dømt for liknende forhold. Ifølge Hamnes er det ofte gjengangere i disse sakene.

Ble gjenkjent

Flere og flere anmeldelser kom inn, og etterforskerne begynte å se en link i de anmeldte sakene. De besluttet å ta opp igjen sakene som ble henlagt. Da så de den røde tråden. Tilslutt ble mannen gjenkjent på et overvåkningskamera og pågrepet i mai 2013.

- Dette vil jeg kalle skarpsinding etterforskning. Etter å ha sett igjennom flere av sakene så etterforskerne en link i sakene, sier Hamnes og fortsetter:

- Innledningsvis erkjente mannen det han er siktet for. Men i januar erkjente han kun to-tre tilfeller av ID-tyveri.

Det å oppdage et bedrageri i seg selv er ikke vanskelig, sier Hamnes. Men å finne personen bak kan by på problemer.

- I denne saken har mannen brukt fiktive ID-er og de fornærmedes ID-er. Alt dette er brukt om hverandre.

Mannens advokat, Olav Arnfinn Ramel Haaland, forteller at de ikke har gått igjennom hele tiltalebeslutningen.

- Jeg har derfor ingen kommentar på nåværende tidspunkt, sier han.

Les flere saker i dittOslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere