*Nettavisen* Nyheter.

Lasse Kolstad er død

Foto: (Scanpix)

Skuespiller Lasse Kolstad døde lørdag morgen på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, 90 år gammel

14.01.12 12:46

Lasse Kolstad døde i morges på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, opplyser Lasse Kolstads sønn, Lars Kolstad til NTB.

Lasse Kolstad fylte 90 år så sent som 10. januar. Ifølge Lars Kolstad hadde Lasse Kolstad vært syk lenge.

«Dickie Dick Dickens»
På scenen var den folkekjære skuespilleren best kjent fra rollen som Tevje i stykket Spelemann på taket. På radio hadde Kolstad fortellerstemmen i det kjente kriminalhørespillet Dickie Dick Dickens. På TV huskes han fra rollen som Skipper Worse i mini-serien Skipper Worse. Kolstad har spilt i en rekke musikaler i løpet av sin karriere, hovedsakelig på Det norske teatret hvor han var ansatt i over 30 år.

- Jeg husker Lasse Kolstad aller mest for hans fantastisk flotte stemme, både sangstemmen og fortellerstemmen, ikke minst i hørespillet «Dickie Dick Dickens», sier kulturminister Anniken Huitfeldt til NTB.

Leder Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund sier at Kolstad har vært med på å forme norsk teater, spesielt musikalsjangeren.

- Han hadde en godhet over seg, som i kombinasjon med en kraftfull stemme og fremtoning gjorde ham til en spennende skuespiller, sier Heyerdahl.

I over 60 år
Kolstad merittliste er like lang som hans lange liv og forbindes med store sangroller. Han har sunget Rodgers and Hammerstein og Stephen Sondheim, og båret forestillinger om Jacques Brel, Evert Taube og Mikis Theodorakis.

Kolstad debuterte i 1943 på Trøndelag Teater, der han var ansatt til 1949. Han har etter det vært ansatt ved Centralteatret 1949–50, Edderkoppen 1950–52, Riksteatret 1952–56, Fjernsynsteatret 1965–69 og ved Det Norske Teatret i 1956–65 og fra 1969 til han gikk av med pensjon i 1992. Han har imidlertid deltatt på scenen i en rekke forestillinger etter det.

I 1953 filmdebuterte Kolstad i filmen Nils R. Müllers Skøytekongen. Senere har han hatt større roller i filmer regissert av Pål Bang-Hansen som blant annet Kanarifuglen (1973) og Bortreist på ubestemt tid (1974

Kolstad hadde sammen med sin kone og skuespillerinne Bab Christensen ett barn. Hans bror Henki Kolstad er også kjent fra sitt arbeid som skuespiller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.