*Nettavisen* Nyheter.

Lasse skrev blogg om datterens frykt for krig i Norge - ble kalt rasist

Lasse Evensens (innfelt) datter Julia reagerte med frykt da hun så krigsbilder på TV. Foto: Privat

Blogginnlegget har fått massiv oppmerksomhet.

27.10.15 04:38

Fredag skrev Lasse Evensen, frilansjournalist og blogger for Nettavisen, blogginnlegget «Du er heldig du pappa, som er død når det blir krig i Norge».

I innlegget forteller Evensen om datteren Julia på snart ti år som reagerte etter å ha sett nyhetene på TV.

«Du skal være glad for at du er gammel du pappa. Jeg ser på den lille jenta mi. Hun står der med tårer i øynene. Munnvikende vibrerer.

- Hvorfor skal jeg være glad for det da, jenta mi? spør jeg.

Hun ser på meg. Tårene renner sakte nedover kinnet hennes. Hun er redd. Så sier hun:

- Jo, fordi da er du død mens jeg må oppleve krig i Norge. Problemet er at da er ikke du her for å passe på meg.»

Lest av 91.000

Så langt er innlegget lest av over 91.000.

- Julia satt og lekte bak meg da det kom et innslag på TV 2-nyhetene hvor russerne bombet en landsby i Syria. Ei jente med krøllete hår og med blod i hele ansiktet ble vist og Julia stoppet leken og begynte å se på, forteller Lasse Evensen til Nettavisen.

Evensen brukte anledningen til å snakke med datteren om det som skjer ute i verden og å skrive ut sin frustrasjon. Han skrev også innlegget fordi han mente mange sliter med frykt og derfør ikke tør å si det de mener.

«Det er en menneskeplikt å hjelpe. Og det er en menneskerett å få hjelp. Samtidig er det en menneskerett å ha meninger. Det er hele fundamentet for vårt samfunn, vår egen sikkerhet. Vi trenger politikere som sier at vi skal åpne grensene - og vi trenger de som sier at vi skal stenge. Vi trenger bare ikke de som hater», skriver han.

Evensen understreker at han ikke er politisk aktiv.

Les hele innlegget her.

Skal besøke asylmottak med datteren

Han har ikke involvert datteren så mye i blogginnlegget. Enkelte av leserne har klaget på barneoppdragelsen hans, fordi han lot henne se nyhetene.

- Hun er mye på nett og hun er ganske reflektert. Jeg har vært nøye med å si at det ikke blir krig i Norge.

Hvalsmoen transittmottak utenfor Hønefoss, der Evensen bor sammen med datteren, har en jevn strøm av asylsøkere. Evensen har tatt kontakt med mottaksleder Tove Brorson.

- Jeg og Julia skal dit i slutten av uka, for å bevise at dette ikke er farlige mennesker. Dette var noe vi avtalte før jeg skrev bloggen.

Han forteller at datteren bodde sammen med ham i Tyskland i fem år og hun har reist mye rundt i Europa. I Tyskland bodde de i en tomannsbolig med en muslimsk familie.

Ble redd for kvinne i burka

Evensen forteller om en annen episode der han og datteren var på et gatekjøkken da en mann av utenlandsk opprinnelse og en kvinne i burka kom inn.

- Julia ble redd. Da bestemte jeg meg for at vi skulle gå bort og spørre hvorfor hun gikk i burka. Det viste seg å være ei norsk jente som hadde konvertert til islam og som gikk med burka for å bli verdsatt for den hun er, ikke hvordan hun ser ut, sier han.

- Redde for å bli kalt rasister

Tilbakemeldingene på bloggen har vært massive. Og han forteller om ekstreme tilbakemeldinger både fra venstre- og høyresiden.

- En sa jeg var en ynkelig mann. Andre at jeg løper brunskjortenes ærend og at jeg er rasist. Jeg er demokrat på min hals og kommunikatør. Jeg er veldig for det frie ord. Når du drar rasismekortet, som veldig mange gjør, knebler du folk. De tørr ikke uttale seg. Enten er de redde for å bli stemplet som IS-sympatisører eller rasister. Det er så feil. Mange har takket meg fordi jeg tør å skrive dette, for de er for redde for å gjøre det samme. Jeg har forsøkt å svare flest mulig, men til slutt ble det for mange.

- Så lenge det ikke er hatske kommentarer eller sjikanøse kommentarer rundt hudfarge, nasjonalitet eller religion, så må folk kunne si hva de mener. Det er hele grunnlaget for vårt demokrati.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.