Forskning utført av i regi av den amerikanske bransjeorganisasjonen Entertainment Software Association (ESA), viser at over 9,78 millioner piratkopierte spill ble lastet ned ulovlig i løpet av desember 2009.

LES OGSÅ: Slik skal Sony bekjempe pirater

Det virkelige tallet antas å være mye høyere, skriver Games Industry. ESA medgir at undersøkelsen fokuserte på 200 spill samtidig som bare de mest populære fildelingsnettverkene ble overvåket, som BitTorrent, eDonkey, Gnutella og Ares.

- Tallene gir ikke den virkelige størrelsen på piratvirksomheten rundt spill. De representerer bare et lite utvalg av spillene til ESAs medlemmer, sier en talsperson for organisasjonen.

Heller ikke spill fra andre nedlastingstjenester enn fildelingsnettverk ble overvåket.

Italia er verstingen når det kommer til ulovlig nedlasting av spill, etterfulgt av Spania og Frankrike. Her er hele oversikten:

  • Italia (20.3%)
  • Spania (12.5%)
  • Frankrike (7.5%)
  • Brasil (6%)
  • Kina (5.7%).

Ifølge ESA er det en klar sammenheng mellom land som ikke tar forholdsregler når det kommer til elektronisk kopibeskyttelse og nivået av piratkopiering. I samarbeid med International Intellectual Property Alliance (IIPA) har bransjen rapportert resultatet av undersøkelsene til United States Trade Representative (UTSR).

Rapporten foreslår at 35 land, inkludert Canada, Brasil, Mexico og Spania, blir plassert på en overvåkingsliste. UTSR kan sanksjonere en del av landene på listen, skriver nettsiden.

Norges spill- og multimedia leverandørforening (NSM) har ingen offisiell oversikt over nivået på piratkopiering i Norge.