RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lastet ulykkesferge med skolebarn og en trailer full av sprengstoff

USIKKER FERD: Før skoleslutt i juni måtte elevene dele ferga med mengder sprengstoff. Nå reagerer både foreldre og rektor kraftig på behandlinga elevene får av fergeselskapet. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
USIKKER FERD: Før skoleslutt i juni måtte elevene dele ferga med mengder sprengstoff. Nå reagerer både foreldre og rektor kraftig på behandlinga elevene får av fergeselskapet. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Mens de voksne måtte stå igjen på kaia ble skolebarna vinket om bord sammen med sprengstoffet.

(nordlys.no): Like før sommerferien måtte en rekke passasjerer stå igjen på fergeleiene på Grytøy og på Sandsøy. Bare skolebarna fikk være med MS Dyrøy mot Bjarkøy, på grunn av en trailer med sprengstoff som skulle være med. Ingen av foreldrene ble informert før skolen var slutt senere på dagen, og barna kom hjem.

– Ungene fortalte oss foreldre dette når de kom hjem fra skolen. Bare de ti barna fra Sandsøy fikk være med ferga mot Bjarkøy. Det er fullstendig respektløs behandling av våre barn, og føyer seg inn i en rekke hendelser med ferga og mannskapet om bord, sier Tone Rubach som selv sendte to av sine barn med ferga denne dagen.

Hensynsløs?
Ferga har hatt store tekniske problemer i lengre tid. I sommer har den blant annet gått i fjærsteinene i Bjarkøy, og rasert fergeleiet på Sandsøy. I flere uker har skipet stått på slip i Harstad for utbedringer

– Det var så vilt å få høre at de fraktet barna våre sammen med masse sprengstoff, om bord i ei ferge som er så usikker at man aldri vet om den kommer fram. Hva tenkte egentlig mannskapet om bord når de vurderte situasjonen? De kan jo ikke ha tenkt, sier Rubach.

Hun holder fergemannskapet ansvarlig for hendelsen, og sier at dette ikke er første gang de ikke tar hensyn til barnas ve og vel. I januar i år måtte Rubach haste til lege med sitt tre uker gamle barn, som slet med å puste.

– Men vi ble stående igjen som første bil på kaia, men det nyttet ikke å snakke til fergemannskapet. De svarte bare at "alle kan skylde på et sykt barn for å komme med ferga".

Alternativer
Rubach er i harnisk over behandlinga man får av de ansatte i Torghatten Nord, men sier at folket på Sandsøy har blitt så vant med dette at man nærmest har sluttet å reagere.

– Man blir nesten avstumpa, og likegyldig til oppførselen til mannskapet. I sommer ble en rekke ferieturister stående igjen. De er ikke vant til å bli behandlet på denne måten, reagerte kraftig, og fikk en beklagelse fra Torghatten Nord.

Når det gjelder transporten av sprengstoffet sier Rubach at Torghatten Nord burde ha funnet alternative løsninger for transport av enten sprengstoff, eller skolebarna.

– Det er ikke holdbart at det planlegges såpass dårlig. I dette tilfellet skulle mannskapet faktisk vurdert det slikt at skoleskyss og sprengstoff ikke bør transporteres samtidig. De må kunne ha et ansvar for hvordan de laster fergen og hvem de tar om bord, sier Rubach

Hun sier at foreldrene på Sandsøya frykter at det skal skje en ulykke med ferga før at Troms fylkeskommune forstår at noe må gjøres.

– Det er galskap som flyter rundt i dette sambandet, sier Rubach.

Også skoleelev Sigrid Slagstad (13) fra Sandsøy bekrefter historien overfor Nordlys.no. Hun sier også at ikke skolefølget som skal være med barna hele veien fikk være med.

– Bare oss barn, og lastebilen med sprengstoff fikk være med. Vi har eget skolefølge som assisteres oss på den lange skoleveien, men også de ble stående igjen på fergeleiet, sier Slagstad.

Ikke positiv
Rektor ved Bjarkøy skole John-Erik Kristiansen blir svært overrasket når vi presenterer informasjonen for han. Kristiansen kjente ikke til hendelsen i juni, og sier at det er uakseptabelt.

– Ferga som går fra Sandsøy klokken 08.10 på morgenen er ei prioritert skolerute, og ikke et tidspunkt for frakt av farlig gods. Jeg sammenligner det med å frakte sprengstoff på skolebussen i Harstad, sier en opprørt Kristiansen.

Han sier at dersom det skal fraktes farlig gods over til Bjarkøy må dette gjøres i separate ruter.

– Også skoleruta klokka 14.20 er prioritert skolebarna. Min reaksjon på dette er ikke spesielt positiv, sier Kristiansen.

Han tar likevel mannskapet om bord litt i forsvar, og sier at servicenivået er som regel godt.

– Jeg har ingenting å utsette på servicenivået, og har flere gode opplevelser med fergemannskapet. Dog er ikke denne sprengstoffhistorien spesielt bra, sier Kristiansen.

Driftskonsulent Petter Sundbakk i Torghatten Nord sier til Nordlys at han ikke har noen kommentar til saken inntil videre.

– Jeg må komme tilbake med kommentar når jeg har fått undersøkt nærmere hva som har skjedd, sier Sundbakk.

Denne saken er levert av avisa Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere