NEW YORK/AUSTIN, TEXAS (Nettavisen): - Stor natt i Texas!

Slik kommenterte Donald Trump valgresultatene i Texas etter at de i begynnelsen av mars ble den første staten ut til å gjennomføre primærvalg.

Primærvalg er valgene der de forskjellige partienes velgere bestemmer hvem som skal være deres kandidat i mellomvalget senere i år.

Trump: - Alle mine kandidater vant

- Alle de 33 kandidatene som fikk sin støtte fra Trump, vant i går i Texas, eller har en betydelig ledelse. Stor kveld! Hvordan kan Fake NEWS få det til å se så ille ut? skrev Trump dagen etter valget.

Les også: Trump filleristes for sin genierklæring av Putin

Valget markerer starten på primærvalgene i USA som nå vil pågå frem til selve mellomvalget i november.

Minst 34 av de 100 setene i Senatet og alle de 435 setene i Representantenes hus er på valg i det amerikanske mellomvalget som finner sted 8. november.

Amerikanske presidenter løper stor risiko for å miste flertallet i mellomvalget, noe som skjedde med både Obama og Trump.

Demokratene har i dag et flertall på tre-fire mandater i Representantenes hus med til sammen 435 seter, og i Senatet er stillingen 50–50 av 100. I praksis har imidlertid Demokratene flertall, ettersom visepresident Kamala Harris har den avgjørende stemmen hvis en avstemming ender likt.

Les også: Kommer med elleville Russland-påstander om USA-president Joe Biden

Det første primærvalget i USA fant sted 1. mars i Texas, en tradisjonelt sett republikansk stat der Donald Trump vant valget med 52,1 prosent av stemmene ved forrige presidentvalg.

Men til tross for at Trump vant Texas under presidentvalget, var avstanden mellom Trump og Biden på 5,85 prosentpoeng, den minste marginen mellom en republikaner og demokrat siden 1996.

Tiltalt regjeringsadvokat fikk Trump-støtte

Etter at de første valgresultatene kom inn fra Texas i begynnelsen av mars, slo Trump seg kraftig på brystet.

Trump gikk før valget ut med sin personlige støtte til hele 33 republikanske kandidater, noe som er det største antall kandidater Trump støtter i noen stat i USA. Og av disse vant så å si samtlige.

En av de som derimot ikke vant sitt primærvalg til tross for støtte fra Trump, var regjeringsadvokaten i Texas, Ken Paxton, som stiller til gjenvalg.

Les også: Trump rasende etter ny «Clinton-avsløring»

Paxton var fra før av en utsatt kandidat, siden han er blitt tiltalt for bedrageri i forbindelse med en FBI-etterforskning.

Paxtons republikanske motstander er George P. Bush, som er sønnen til tidligere Florida-guvernør Jeb Bush.

Les også: Diskuterer Putins mentale tilstand: - Dette er bisart, det henger ikke på greip

Paxton fikk flere stemmer enn Bush, men siden ingen av de to fikk over 50 prosent av stemmene, må de to gjennom en ny valgrunde 24. mai.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- Endret seg etter Trump

- Velgerne i Texas tolererer ganske mye, sier den moderate republikaneren og statssenator Kel Seliger til New York Times.

- De tror at hvis noen er synkronisert med dem ideologisk, så er det det viktigste. Jeg ville ha trodd at moral var viktigere i Texas, men det er det åpenbart ikke, sier Seliger som en kommentar til at en regjeringsadvokat som er under etterforskning får flest stemmer i primærvalget.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

New York Times skriver at tiltaler og etterforskning av republikanske kandidater trolig hadde betydd døden for en republikansk kandidat tidligere, men at det har endret seg etter at Trump kom til makten på grunn av hans dype mistillit til statlig institusjoner som FBI.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

Trump ønsker å påvirke

Trumps involvering i primærvalget i Texas og støtte til enkelte kandidater blir sett på som et eksempel på hvordan Trump nå ønsker å påvirke primærvalgene over hele USA frem mot mellomvalget, og få kandidatene til å kjempe om hans godkjennelse og gunst, skriver Vox.

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

- Når alt kommer til alt så ville disse kandidatene heller ha hans støtte, enn ikke å få det, sier direktør ved Texas Politics Project i Austin, Jim Henson til Vox.

Men det trenger derimot ikke være tilfelle i de andre statene som skal holde primærvalg de neste ukene og månedene. Dette fordi republikanere i vippestater og -distrikter trolig vil være mye mer forsiktig med å søke støtte fra Trump, i frykt for å ødelegge sine sjanser blant de moderate.

- Trump tok ingen sjanser

Vox trekker også frem at så å si samtlige kandidater som Trump valgte å støtte under primærvalgene i Texas enten var sikre vinnere eller at det var svært sannsynlig at de ville gå av med seieren.

Les også: Avslører Trumps sykehus-samtale: - Kommer du til å si at du fikk det fra meg?

Seks av de 17 kandidatene til Representantenes hus som han støttet, stilte til valg uten noen utfordrere, og alle bortsett fra to, var sittende representanter fra huset som stilte til gjenvalg.

- Trump tok ingen sjanser. Trump ga sin støtte til en gjeng med mennesker som ikke hadde utfordrere eller som ville vinne uansett, sier Brendan Steinhauser, som jobber for det republikanske partiet i Texas.

- Hul Trump-påstand

Også CNN går til angrep på Donald Trump for at han skryter av sin 33-0-seier.

- Derfor er Donald Trumps 30-0 liste svært mye mindre imponerende enn den ser ut til, skriver CNN.

Les også: - Dette er mareritt-scenariet om Trump skulle bli president igjen i 2025

Også de trekker frem at mange av de Trump hadde gitt sin støtte til, ikke hadde utfordrere i valget.

- Ingen av disse kunne tape i primærvalget. Så det å støtte dem - og deretter ta æren for å ha gjort det - er som å si; «Boom, jeg forutså at solen ville stå opp i øst i dag», eller å ta æren for å kunne puste, skriver CNN-redaktøren Chris Cillizza i en analyse.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Han roper 33-0 og de fleste tar ikke på seg jobben med å finne ut hva det faktisk betyr. Men hvis du graver bare litt under overflaten, så ser du hvor hul denne påstanden faktisk er, skriver Cillizza.

- Trump påvirker utfallet i primærvalgene

Seniorforsker Hilmar Mjelde ved Norce sier til Nettavisen at Trump kommer til å få en tydelig rolle i forbindelse med primærvalgene i USA.

- Trump påvirker utfallet i primærvalgene, der det har vært rift om Trumps støtte. Og gitt måtene valgkretsene er inndelt, er primærvalget som oftest det reelle valget. I kanskje så få som 40 av 435 valg til representanthuset er det reell konkurranse - i de øvrige vet vi hvilket parti som vinner, sier Mjelde.

Ifølge USA-eksperten vil Trump i mellomvalget derimot «knapt spille noen rolle».

- I reelt åpne valg vil de republikanske kandidatene holde Trump på passelig avstand, fordi de må appellere til uavhengige og demokrater for å vinne. Dette var oppskriften Glen Youngkin vant med i Virginia sist november.

- Dessuten er mellomvalg folkeavstemninger på den sittende presidentens innsats, sier Mjelde.

- Vil bli stygt for Demokratene

Seniorforsker Mjelde legger vekt på at mellomvalg er korreksjonsvalg, hvor den sittende presidentens parti historisk går tilbake.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

- Det kommer til å bli stygt for Demokratene. Pandemi-tretthet og skyhøye priser på bensin gjør at republikanerne vil vinne 30-50 nye seter i Huset - det er mitt estimat, sier USA-eksperten.

- Når tror du Trump vil komme med en avgjørelse på om han stiller til presidentvalget?

- Jeg venter ikke noen avgjørelse fra Trump før etter mellomvalget. Vi vet ikke hvor de republikanske velgerne egentlig står før primærvalgene 2024. Det er det eneste skikkelige målet. Det er veldig vanskelig å måle hvor sterkt en kandidat står blant kjernevelgerne. Alle mediereportasjene om at Trumps grep om partiet er svekket - ta de med en god klype salt, fordi de baserer seg på erstatningsindikatorer som at noen nå har våget å kritisere Trump internt og så videre, sier Mjelde til Nettavisen.