Latterliggjøres av pølse i brød og baconsmørbrød i britisk thriller

«Red Ed» Miliband (til venstre) og David Cameron kjemper om å vinne i det som ligger an til å bli tidenes jevneste valg.

«Red Ed» Miliband (til venstre) og David Cameron kjemper om å vinne i det som ligger an til å bli tidenes jevneste valg. Foto: Oli Scarff (AFP / NTB Scanpix)

Hva har en baconsmørbrød og pølse i brød å gjøre med torsdagens britiske parlamentsvalg? I utgangspunktet ikke stort, men likevel har det skapt en ny trend.

07.05.15 05:29

Kvelden før britene går til valgurnene flommer sosiale medier over av bilder av Labour-leder Ed Miliband som spiser et smørbrød på en lettere forkavet måte. Under emneknaggen #JeSuisEd publiserer folk bilder av seg selv hvor de fortærer mat klønete vis.

Ifølge Milibands kritikere er dette et eksempel på hans ofte klønete og sosialt keitete måte å håndtere ting på. Ifølge dem vil det være pinlig for landet om Labour-lederen blir statsminister, noe også torsdagens forside av The Sun antyder.

Avisen velger tittelen «Save our bacon», et engelsk uttrykk som ofte blir brukt om å redde noens liv. Det hører med til historien at The Sun offisielt har tatt parti i valgkampen og støtter Milibands utfordrer, statsminister David Cameron (De konservative).

Sympati

Om The Suns forside har utløst en bølge av sympati for Labour-lederen, eller om de mange Twitter- og Facebook-brukerne liker å drive ap med ham, er ikke helt klart. Uansett legger de ut bilder av mat som slukes på det styggeste vis, både smørbrød, frukt, grønnsaker og annet.

– Desto mer keitete Ed ser ut, desto mer han låter nasalt og snubler, jo mer er jeg tilbøyelig til å stemme på ham. Vi trenger en som bryr seg, ikke en feilfri robot, skriver én Twitter-bruker.

Tidligere i valgkampen hadde matmobbingen omvendt fortegn, da den Eton-utdannede David Cameron spiste pølse i brød med kniv og gaffel.

Jevnt

Om pølser og bacon spiller noen rolle når britene faktisk skal stemme, er uvisst. Men det skal ikke mange stemmer til for å vippe valget til den ene eller andre siden.

Valget er det tetteste i Storbritannia på mange tiår, og det virker helt klart at en framtidig statsminister uansett må samarbeide med de mindre partiene i Parlamentet, som ligger an til å få en større oppslutning enn noen gang.

Ifølge BBCs gjennomsnitt av meningsmålinger, ligger De konservative an til 34 prosents oppslutning, mens Labour får 33 prosent av stemmene. UKIP og Liberaldemokratene kan vente seg støtte fra henholdsvis 13 og 8 prosent.

Likt på YouGov-måling
Det var dødt løp mellom Labour og De konservative på YouGovs og Survations målinger gjort kvelden før valget i Storbritannia.

YouGov gjør daglige målinger for The Sun, og målingen som publiseres i torsdagens avis viser det samme som dagen før: De to største partiene er helt likt med 34 prosents oppslutning hver.

Uavgjort er det også på Survations måling. Labour og De konservative får begge 33 prosent. På forrige Survation-måling var statsminister David Camerons konservative parti tre prosentpoeng foran.

En rekke målinger som ble publisert i løpet av onsdagen viste samme trend. Valget blir beskrevet som det jevneste i Storbritannia på flere tiår.

Meningsmålingene har konsekvent vist at verken De konservative eller Labour ligger an til å skaffe seg rent flertall i Parlamentet. Ingen av dem har klart å etablere en ledelse som overstiger feilmarginen på 3 prosentpoeng.

Valglokalene i Storbritannia åpner klokken 7 torsdag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag