RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavere "call on OPEC"

Sist oppdatert:
OPEC følger nå etter de andre ledende prognosemakerne i verden og justerer ned etterspørselsestimatene for resten av året og inn i 2006. Les mer her
OPEC begrunner nedjusteringene med utsikter til lavere etterspørsel og lavere forventnigner til produksjonsøkninger utenfor oljekartellet.

Resultat av OPECs nye vurderinger blant annet i kjølvannet av orkanene Rita og Katrina som har herjet med amerikansk produksjon og etterspørsel som kommer til utrykk i dagens månedsrapport.

Etterspørselen etter OPEC-olje for 2005 er justert ned 200.000 fat pr. dag i forhold til forrige rapport til 28,7 millioner fat pr. dag. Det er en økning på 0,5 millioner fat pr. dag i forhold til 2004. For fjerde kvartal ser OPEC en etterspørsel etter egen olje på 30 millioner fat pr. dag, ned 300.000 fat pr. dag fra forrige prognose.

Etterspørselen etter OPEC-olje er en viktig indikator på etterspørselen etter supertankere i den Arabiske Gulf.

For 2006 er etterspørselen etter OPEC-olje, den såkalt call on-OPEC, ventet å havne på 28,5 millioner fat pr. dag, en nedjustering på hele 400.000 fat pr. dag.

OPEC oppgir at deres dagsproduksjon for øyeblikket ligger på 30,3 millioner fat pr. dag. Reservekapasiteten ligger nå på 8,5 prosent sett i forhold til etterspørselen.

Nedgraderingene til OPEC kommer etter tilsvarende kutt både fra det internasjonale energibyrået og det amerikanske oljedepartementet i rapproter publisert for en uke siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere