RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavere jobbfall enn fryktet

Sist oppdatert:
Ikke fullt så dårlig innen privat sektor som tidligere antatt.

Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra analysebyrået ADP viser at sysselsettingen falt i januar.

Rapporten fra Automatic Data Processing viser at det forsvant 22.000 jobber i årets første måned.

Det er likevel bedre enn markedet hadde ventet. Ifølge Bloomberg lå konsensus blant økonomene på et fall tilsvarende 30.000.

I tillegg ble rapporten for desember revidert til et fall på 61.000 fra opprinnelig meldte 84.000.

Beste på to år
For andre måned på rad var det en oppgang i sysselsettingen utenom jordbruket for tjenesteytende sektor. I januar økte sysselsettingen innen denne sektoren med 38.000. Det er likevel ikke nok til å demme opp for et sysselsettingsfall på 60.000 fra vareproduserende sektorer.

Det er ikke bare sorgen fra vareproduserende sektor. Fra industrien ble det meldt om et fall på 25.000 og den laveste nedgangen siden januar 2008.

Fordelt på størrelsene til selskapene så gikk sysselsettingen ned med 19.000 for de store bedriftene med 500 eller flere ansatte. For små bedrifter med færre enn 50 ansatte forsvant det 12.000 navn fra lønningslistene.

For mellomstore bedrifter med mellom 50 og 499 ansatte økte derimot sysselsettingen for første gang på to år. Oppgangen var på 9.000.

Månedens vktigste
Fredag er det duket for den viktige og langt mer nøyaktige arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Dette blir av mange omtalt som månedens viktigste rapport og er den offisielle statistikken over hvordan sysselsettingen i USA utvikler seg.

Økonomene spriker i sin anslag på hvordan det gikk i januar. Ifølge estimater fra Bloomberg er det forventet at sysselsettingen utviklet seg helt flatt, mens arbeidsledigheten vil stige til 10,1 prosent.

I desember falt sysselsettingen utenom jordbruket med 85.000 i USA, mens arbeidsledigheten falt til 10 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere