RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavere prisstigning enn forventet

Sist oppdatert:
Selv om det er dyrere å eie bil, gå på kino og reise, økte ikke konsumprisen så mye som ventet
Ifølge Statistisk Sentralbyrå steg Konsumprisindeksen med 1,6 prosent fra 2004 til 2005.

Sterk prisvekst for drift og vedlikehold av biler, dyrere kultur- og fritidstjenester og prisøkninger på transporttjenester var viktige faktorer bak prisveksten. Klær og sko, samt audiovisuelt utstyr bidro i motsatt retning og dempet veksten i KPI.

Årsveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var 1,0 prosent i 2005.

Det er noe lavere enn forventet: Estimater nyhetsbyrået TDN Finans hentet inn viste en forventet økning i Kjerneinflasjonen (KPIJAE) på 1,2 prosent fra midten av desember 2004 til midten av desember 2005.

- Vi har et anslag på en oppgang fra 1,1 til 1,2 prosent. Det er ikke på grunn av en spesielt høy vekst i desember i fjor, men på grunn av at det ikke var noen prisvekst i desember 2004. Vi får ikke noe løft av betydning nå, men det kommer til å bli noe mer etter årsskiftet når man får inn effekten av momsøkningen i fjor, som dro ned kjerne, uttalte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til TDN Finans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere