RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavere prisvekst enn ventet

Sist oppdatert:
Kjerneinflasjonen steg langt mindre enn ventet i januar, noe som kan dempe renteforventningene fremover. Sjekk tallene her:
Konsumprisveksten justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE eller kjerneinflasjon) steg med 0,8 prosent fra januar 2005 til januar 2006, ned 0,1 prosentpoeng fra desember.

Markedet hadde på forhånd ventet en kjerneinflasjon på 1,2 prosent.

SSB melder at konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,3 prosent fra desember 2005 til januar 2006. Justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) steg den med 0,8 prosent fra januar 2005 til januar 2006, ned 0,1 prosentpoeng fra desember.

Ifølge SSB var viktige faktorer sesongmessig prisnedgang på klær og møbler samt en reduksjon i foreldrebetalingen i barnehagene.

SSB meldte i januar at årsveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var 1,0 prosent i 2005.

Ifølge SSB var tolvmånedersvekst i KPI og KPI justert for avgiftsendringer (KPI-JA) var uendret fra november til desember 2005, mens tolvmånedersveksten i KPI-JAE falt med 0,2 prosentpoeng fra 1,1 prosent i november til 0,9 prosent i desember. Årsaken til denne utviklingen var blant annet at matvarer og alkoholfrie drikkevarer trakk i retning av lavere tolvmånedersvekst, mens energivarene bensin og elektrisitet trakk i motsatt retning. Effektene utlignet hverandre i KPI og KPI-JA, mens KPI-JAE altså fikk et fall på 0,2 prosentpoeng.

Statistisk sentralbyrå utarbeider prisvekst-tallene ved å undersøke faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere i Norge.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Norges Banks mål er at prisveksten skal være 2,5 prosent to år frem i tid - hverken mer eller mindre. Dersom banken tror prisveksten blir lavere, senkes renten. Dersom den tror prisveksten blir høyere, økes renten.

Det er viktig å merke seg at Norges Bank ser to år frem i tid. Banken heller nå mot å øke renten, selv om den tror prisveksten de kommende månedene - midlertidig - vil falle under målet.

Det er også meget viktig å merke seg at Norges Bank ikke styrer etter den ordinære konsumprisindeksen, som forkortes KPI.

Norges Bank ser i stedet på er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energipriser, populært kalt KPI-JAE. Dette gjøres fordi man mener dette bedre illustrerer den underliggende prisveksten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere