RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavere prisvekst enn ventet

Sist oppdatert:
Prisveksten i oktober var lavere enn ventet. Det er ingen tegn til at lav rente og svakere krone gir økende inflasjon. Det indikerer langvarig lav rente fra sentralbanksjef Svein Gjedrem
Konsumprisindeksen i Norge økte med 1,6 prosent i oktober på årsbasis, mot 2,1 prosent i september, melder Statistisk sentralbyrå.

Makroøkonomene ventet i snitt 1,8 prosent, ifølge en rundspørring gjort av TDN Finans.

For kjerneinflasjonen hvor effekten av avgifter og energi holdes utenom (KPI-JAE) var veksten 0,8 prosent, mot 0,9 prosent i september. Markedet hadde trodd på 0,9 prosent.

På månedsbasis falt konsumprisindeksen med 0,1 prosent, i hovedsak på grunn av energipriser, mens KPI-JAE steg med 0,1 prosent.

Matvareprisene gikk også ned fra september til oktober. Nedgangen på 0,6 prosent kan blant annet forklares av prisfall på grønnsaker og frukt. Også fisk og enkelte meieriprodukter hadde en nedgang i prisene.

Teletjenester viste en prisreduksjon på 0,6 prosent fra forrige måling. Prisene på hotell- og transporttjenester ble redusert fra september til oktober med nedganger på respektive 1,4 og 0,3 prosent.

Prisene på klær og skotøy derimot viste en oppgang fra forrige måned, samlet sett økte prisene med 1,2 prosent. Klesprisene økte mer enn prisene på skotøy. Prisene på klær og skotøy ligger fortsatt under nivået før sommersalget startet. Det ble også registrert prisoppgang på møbler.

Det er klær og skotøy som har trukket prisene mest ned det siste året.

Dette er i stor grad importvarer, og den sterke kronen har gjort prisene lavere. Men årets kronefall har tydeligvis ikke vært nok til å sette fart i prisveksten i alle fall ikke ennå.

Norges Bank styrer mot at kjerneinflasjonen skal øke med 2,5 prosent på årsbasis to år frem i tid. Man ligger altså langt under målet, og dette er hovedgrunnen til at Norges Bank har kuttet renten så kraftig hittil i år.

Dagens pristall gir ingen indikasjon på at renten vil bli satt opp igjen i nær fremtid. Fra og med juni har kjerneinflasjonen svingt mellom 0,7 og 0,9 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere